Velika seoba zakupaca

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika seoba zakupaca

Zakupci lokala u podzemnom prolazu u Nušićevoj ulici juče su užurbano pakovali robu u velike kartonske kutije. Mnoge male prodavnice još tokom vikenda su potpuno ispražnjene i zatvorene, a potrošači obavešteni da se trgovine sele na druge lokacije.

Sablasno prazne zatičemo i druge radnje u prestonici gde su praktično do juče poslovali podstanari Robnih kuća "Beograd" – bivšeg giganta trgovine čiji su objekti neprocenjive vrednosti posle nedavne privatizacije pripali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompaniji "Verano motors".

Kako nezvanično saznajemo, mnogi od zakupaca dobili su od novog vlasnika obaveštenje da su dužni da poslovni prostor napuste najkasnije do 15. januara. To znači da već od danas kupci neće zateći veliki broj prodavnica na istoj adresi u centru Beograda. Slična situacija je i u drugim većim gradovima Srbije, budući da su Robne kuće u svojim objektima imale oko 700 zakupaca. Među najvećim i dugogodišnjim korisnicima prostora bile su trgovinske kompanije "Delta" i "Rodić", proizvođač nameštaja "Dalas", "Tehnomarket", "Todor", "Metro obuća""

Kako ističu u Agenciji za privatizaciju, koja je bila stečajni upravnik Robnih kuća "Beograd", rok za iseljenje zakupaca je, praktično, već istekao.

– Trgovci su početkom decembra obavešteni da se ugovori raskidaju i da robu i ostalu opremu treba da isele do kraja godine. Neki su to već uradili, dok se drugi pakuju ovih dana. Moguće je da ih "Verano" sada požuruje, jer je, 10. januara, i zvanično potpisan dokument prema kome ta kompanija ulazi u posed Robnih kuća "Beograd" – rečeno nam je u službi za komunikacije Agencije za privatizaciju.

U kompaniji "Verano motors" juče nisu hteli da komentarišu bilo šta što se tiče iseljenja zakupaca. U medijima se spekuliše da će posle zatvaranja radnji uslediti renoviranje objekata, a da će potom lokali ponovo biti rentirani, verovatno po novim cenama. Procene su da će sređivanje prodavnica trajati oko osam meseci i da će svi lokali u tom periodu biti zatvoreni.

Da li će jednak tretman sa ostalim zakupcima imati i "Delta" i "Merkator" (sa svojim trgovinama "Rodić") još nije poznato. U izjavama za medije Krsto Sandić, potpredsednik " Verana", bio je izričit, nekoliko puta ponovivši da izuzetaka neće biti i da će svi zakupci morati da napuste prostor koji su rentirali. U "Delti" se, međutim, nadaju drugačijem ishodu iako sa poslovodstvom "Verana" do sada nije bilo zvaničnih razgovora na tu temu.

– Ne mislimo da za nas treba da važe neka druga pravila, ali činjenica je da supermarket "Maksi" u palati "Beograd" ima zaseban ulaz od Robnih kuća. Novi vlasnik ne iseljava zakupce zato što ih ne želi, već da bi sredio prostor i ponovo ga izdao. Kako mi svojim radom ne ometamo renoviranje, nema razloga da nas sele iz tog lokala – uveren je Dragan Filipović, direktor maloprodaje "Delte".

– Ovde se snabdeva veliki broj potrošača i zato se nadamo da ćemo sa "Veranom" postići dogovor i paralelno sa pregovorima o budućem zakupu nastaviti da radimo – istakao je Filipović.

O iseljenju iz prostrane radnje u nekadašnjoj Robnoj kući "Mitić", u Knez Mihailovoj ulici, ne razmišlja ni preduzeće "Todor". U izjavi za "Politiku" Biljana Mitrović je rekla da su pregovori sa novim vlasnicima u toku i da prodavnica "Todor" ostaje na istoj adresi. U kompaniji "Merkator" juče smo, takođe, dobili nezvaničnu potvrdu da neće biti zatvoren ni hipermarket "Rodić" kod Kvantaške pijace, dugogodišnji zakupac Robnih kuća na ovoj atraktivnoj i "razrađenoj" lokaciji.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.