Vek prestoničkog golubarstva

Izvor: Politika, 28.Okt.2010, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek prestoničkog golubarstva

Prvo veliko beogradsko društvo golubara osnovano 1910. u kafani Žagubica, a proslava stogodišnjice postojanja biće organizovana u Skupštini grada, uz promociju prigodne monografije

Tačno sto godina prošlo je od kada su se u kafani „Žagubica” nedaleko od današnjeg stadiona Tašmajdan sastali svi viđeniji prestonički golubari, radi utemeljenja Prvog velikog beogradskog društva golubara. Skupu je prisustvovao i ondašnji upravnik varoši.

U čast ovog događaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i svega što je iz njega proisteklo sačinjena je monografija „Lepota letenja – vek beogradskog golubarstva”, koja će svečano biti predstavljena sutra u 12 sati u Skupštini grada.

– Opisali smo burnu istoriju naše organizacije, čiji je rad obnavljan dva puta, 1922. i 1951. godine, nekoliko godina posle okončanja svetskih ratova.

Na stranicama monografije pomenuti su svi ugledniji poznavaoci i zaljubljenici u ovaj hobi, među kojima se posebno izdvaja čuveni međuratni golubar Milan Stanisavljević Tišler. Predstavljena su i dva najbolja prestonička goluba u prvoj polovini prošlog veka – Stanisavljavićev kaplan i arap, koji je pripadao odgajivaču koga su svi poznavali po nadimku Grada pisar – objašnjava Jovan Balj, predsednik organizacionog odbora proslave.

U odboru, među istaknutim srpskim golubarima jesu i selektor košarkaške reprezentacije Dušan – Duda Ivković, Veroljub – Verko Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, i Đorđe Radišić, protojerej sa Oplenca. Zvanje počasnog člana dodeljeno je aktuelnom gradonačelniku Beograda.

– Bez obzira što se Đilas jedini od nas ne bavi golubarstvom, pozvali smo ga da nam pomogne baš kao što su naši prethodnici 1910. dobili podršku od tadašnjeg upravnika grada – navodi Balj.

N. Belić

---------------------------------------------

Dudina šampionska petorka

Savez golubara Srbije danas broji više od 10.000 članova, a u saradnji sa kolegama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine osnovali su Balkanski savez, koji je i organizator međunarodnih takmičenja. Baš na jednom od takvih nadmetanja, 2008. godine, petočlano jato Dušana Ivkovića oborilo je srpski rekord u dužini leta: 14 sati i 29 minuta po jednom golubu.

– Organizujemo takmičenja za uzgajivače uzrasta od 11 do 18 godina, dodeljujemo pobednicima pehare i priznanja. Ovi događaji još su brojni i dobro posećeni, pa ne strepimo za budućnost – zaključuje Balj.

----------------------------------------

Drevni srpski visokoletač

Kada je reč o domaćim vrstama, Jovan Balj izdvaja srpskog visokoletača, koji je registrovan u Evropskom pregledu ptica, pod brojem 864. Vremenom su se razvile i posebne podgrupe ove vrste nazvane po gradovima – beogradski, smederevski, kruševački, niški...

– Preci ovog goluba bili su rasprostranjeni još u srednjovekovnoj Srbiji. Postoje podaci da je kraljica Jelena Anžujska, žena kralja Uroša Nemanjića, polovinom 13. veka uzgajala visokoletače na dvoru i poklanjala ih zadužbinama kao što su manastir Gradac i škola u Brnjcima, a slala ih je na dar i Dubrovčanima, kao zalog boljih „diplomatskih odnosa”. Dokumenta u kojima se ove ptice pominju pronašli smo i u Pećkoj patrijaršiji – objašnjava Balj.

objavljeno: 29.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.