Većina škola organizuje ekskurzije za srednjoškolce

Izvor: Studio B, 17.Jun.2012, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina škola organizuje ekskurzije za srednjoškolce

Preporuka Ministarstva prosvete da srednje škole ne organizuju za učenike trećih razreda ekskurzije u inostranstvu, izazvala je burne reakcije medju prosvetnim radnicima, roditeljima i decom.

Većina škola koje su već ugovorile sa agencijama putovanja tokom jeseni, ipak će omogućiti đacima da otputuju u inostranstvo.

Preporukom ministarstva prosvete najviše su zatečeni djaci jer je za većinu njih ekskurzija u inostranstvu jedinstvena prilika da prvi put otputuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << van naših granica.

Uprkos tome, u Forumu beogradskih gimnazija smatraju da su takve ekskurzije izgubile edukativni smisao.

- Učenici prelaze hiljade kilometara. To je nedopustivo, nema sporta, nema zdravlja, nema fudbala, nema takmičenja, nema karaoka, nema ničega što je školsko, nema studijske analize, teoretskog časa koja priprema decu za sutrašnji obilazak. Sve se svodi na to, ajmo razgledamo, pa ćemo posle u šoping, kažu u Forumu beogradskih gimnazija.

Većina škola, koje organizuju ekskurzije na jesen, neće prihvatiti preporuku ministarstva, jer su, kažu, još pre dva meseca ugovorile putovanja sa agencijama, po važećem pravilniku, po kome na ekskurzije u inostranstvo idu djaci trećih i četvrtih razreda.

U Ministarstvu prosvete kažu da su školama poslali uputstvo sa 4 stava o organizovanju ekskur.

- Samo na kraju, u četvrtom stavu mi smo preporučili i rekli da s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, na ekskurzije idu samo učenici završnih razreda. Nema sankcija zato što mi samo preporučujemo, upozoravamo, ali mislim da su važni prethodni stavovi da bi dobro isplanirali, kaže Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete.

Ti stavovi se odnose na to da škole povedu računa o ciljevima i zadacima ekskurzija i destinacijama, kao i da savet roditelja donese takvu odluku o putovanju, koja će omogućiti da svaki roditelj može da plati ekskurziju za svoje dete.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.