Izvor: Politika, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Varoš-kapija" u redu za privatizaciju

"Varoš-kapija", preduzeće koje poseduje sedam restorana, do kraja ove godine neće stići na red za privatizaciju, jer još nije regulisano imovinsko pitanje oko kafane "Znak pitanja", koja je izuzeta iz ove firme i prešla u nadležnost grada. Odlukom republičke vlade, koja je doneta 9. februara ove godine, taj čuveni lokal postao je kulturni spomenik, a od tada još nije utvrđena tržišna vrednost kafane, što dodatno usporava prodaju "Varoš-kapije".

Prema rečima Zdenke Bogataj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veštaka iz Zavoda za veštačenje, proceduru utvrđivanja cene usporio je manji nesporazum na relaciji Zavod – Gradsko pravobranilaštvo – Opština Stari grad.

– Posao Zavoda jeste da utvrdi zatečeno stanje na terenu, što smo i uradili, ali je Pravobranilaštvo procenilo da postoje objekti u prostoru koji nisu uknjiženi, pa je zahtevana dodatna procena. Opština Stari grad je preuzela obavezu da komunicira sa Pravobranilaštvom kako bi se utvrdila tačna zemljišna vrednost. Mi ćemo uskoro uraditi naš deo posla, a to je utvrđivanje cene na osnovu stanja na terenu, a ostale nadležne službe moraće da usaglase dokumentaciju – objašnjava Zdenka Bogataj.

Ona kaže da je predmet u vezi sa kafanom "Znak pitanja" stigao u Zavod za veštačenje 16. juna i da od tada traje prepiska između pomenutih gradskih službi oko vrednosti i broja objekata unutar ovog lokala.

Aleksandar Jovanović, generalni direktor "Varoš-kapije", potvrđuje da je sada jedina prepreka za prodaju njegovog preduzeća, koje bi bilo privatizovano putem aukcije, utvrđivanje vrednosti kafane "Znak pitanja".

– Od kada je odlučeno da ona bude izuzeta iz preduzeća, bilo je potrebno da se napravi nova dokumentacija za "Varoš-kapiju", kojom bi bila utvrđena nova vrednost preduzeća, ali to ide dosta sporo i mi iz preduzeća na to ne možemo da utičemo. Što se nas tiče, što pre to bolje, ali čak i da se to uradi odmah, u šta sumnjam. U najboljem slučaju, na proleće sledeće godine stići ćemo na red za aukciju – kaže Jovanović.

Preduzeće "Varoš-kapija" praktično je poslednje koje u svom posedu ima restorane sa prepoznatljivim duhom starih beogradskih kafana. U njihovom vlasništvu je lokal "Sunce" i deo kafane "Naše more". Ostali lokali, kafane "Zlatno burence", "Park", "Proleće", "Kolarac" i "Korzo", koji posluju u okviru "Varoš-kapije", trenutno su zakupljeni.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.