VREME JE ZA BUĐENJE Ovako je umetnik iz Argentine video Beograd

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREME JE ZA BUĐENJE Ovako je umetnik iz Argentine video Beograd

Argentinski umetnik Francisko Bosoleti pridružio se grupi uličnih umetnika, koji svojim radovima ulepšavaju ulice Beograda, oslikavši mural "Srpska zastava" na jednoj od prestoničkih fasada.

Ovo umetničko delo ukrašava zid zgrade broj 68 u Ulici cara Nikolaja II i predstavlja svojevrstan doživljaj Beograda koji je Bosoleti imao pri poseti srpskoj prestonici.

- Mural je inspirisan utiskom uspavanosti koji sam stekao tokom prvih nekoliko dana provedenih u Beogradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Lik usnule devojke, ili pak devojke koja pati, isprepletan geometrijskim motivima karakterističnim za moj rad, trebalo bi da vam omogući da svoju zemlju vidite onako kako sam je ja video. Kao što su za mene bile inspiracija da osetim vaš grad, tako bi za vas ruševine iz nekih prošlih vremena, koje se i dalje nalaze u samom centru grada, mogle da budu podsetnik da je vreme za buđenje i da bi trebalo gledati u budućnost - kaže umetnik.

Osim murala „Srpska zastava“, Bosoleti je u saradnji sa vodećim umetnikom domaće scene – Andrejem Žikićem – Artezom, oslikao i zid na uglu Batutove ulice i Bulevara Kralja Aleksandra. Rad se sastoji od lica dve žene, jer su upravo ženski likovi zajednički imenitelj stvaralaštva oba autora.

Bosoleti je do sad oslikao brojne zidove u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Urugvaju i Argentini, a saradnju sa Beogradom ostvario je preko "Street smart" kolektiva, čiji članovi godinama pokušavaju umetnošću da ožive prestoničke ulice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.