VMA sredom otvorena za hitne slučajeve

Izvor: Glas javnosti, Beta, 27.Feb.2010, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VMA sredom otvorena za hitne slučajeve

- VMA će ubuduće jednom nedeljno - sredom, zbrinjavati hitne medicinske slučajeve, a prema dugoročnim planovima, ta dežurstva će biti i češća - poručili su predstavnici zdravstvenog sistema i ustanova u Kliničkom centru Srbije (KCS).

Direktor KCS Đorđe Bajec kazao je da će sredom sve hitne službe grada pacijente upućivati na VMA i da će Urgentni centar takođe raditi, ali će tim danima "uzimati daha".

- Apelujem na građane da se sredom obraćaju VMA - istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je Bajec.

Načelnik VMA Miodrag Jevtić je rekao da je ta ustanova procenila da je potrebno da se pomogne građanima, da ima kapacitete i da će biti spremna da prime sve hitne slučajeve.

- Lično ću koordinirati tu aktivnost. U početku će nam trebati pomoć da uhvatimo korak, ali VMA je spreman da pruži tu vrstu pomoći građanima - kazao je on.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je istakao da je zdravstveni sistem Srbije dobro svih građana i da mora biti jedinstven, sa istim zdravstvenim knjižicama za civilno i vojno stanovništvo.

- Uključivanjem VMA u sistem dežurstava oni doprinose aktivnijem učešću u zbrinjavanju pacijenata - rekao je Miloavljević.

On je naveo da je u hitnom zbrinjavanju pacijenata u Srbiji u poslednjih deset godina urađeno mnogo i da se po smrtnosti od hitnih stanja zemlja može meriti sa razvijenim zemljama.

Gradski sekretar za zdravstvo Zoran Blagojević je kazao da će kliničko-bolnički centru u gradu najranije sledeće godine moći da se uključe u zbrinjavanje hitnih medicinskih slučajeva, jer se neki rekonstruišu, a KBC Dragiša Mišović je oštećen u nedavnom požaru.

On je naveo da je neophodno osnivanje Trauma centra u Beogradu i da će se pored obezbeđivanja sredstava za to, boriti da takav centar uđe u plan mreža zdravstvenih ustanova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.