VELIKI USPEH NAŠEG TIMA Srpski traktor ore do Obame

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI USPEH NAŠEG TIMA Srpski traktor ore do Obame

Ambiciozna ekipa plasirala se u polufinale svetskog takmičenja preduzetnika u Stenfordu, čiji je pokrovitelj ove godine lično predsednik SAD.

Kreativnošću i znanjem, dr Nikola Popov (32), Dalibor Marković (32) i Ivan Jovanov (33), članovi tima „Idvorski elektrik traktor“, koja posluje u sklopu beogradskog BITF inkubatora, prošli su nekoliko eliminacionih krugova u konkurenciji 1.075 timova iz 104 države. A projekat kojim su krenuli u "osvajanje sveta" je - električni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traktor.

- Radi se o modelu čiji su eksploatacija i održavanje povoljniji u odnosu na konvencionalne traktore, koji bi trebalo da bude pouzdaniji, svestraniji, a pritom manje bučan - kaže dr Nikola Popov, tvorac ove ideje.

Ova ideja posebno je zanimljiva za proizvođače organske hrane, jer električni traktor ne zagađuje ni vazduh ni zemlju. I dok punjenje rezervoara traktora sada košta više od 50 evra, punjenje električne baterije koštalo bi skoro deset puta manje.

Tim nije slučajno dobio svoje ime.

- Idvorski je srednje ime Mihajla Pupina, koje je sebi pridodao po odlasku u Ameriku, čime je naglasio svoje poreklo. Došli smo na ideju da se pored Tesle, na simboličan način odužimo i Pupinu - kaže Ivan Jovanov.

Pravo učešća na ovom takmičenju imaju timovi iz zemalja sa ekonomijama u razvoju.

- Konkurencija je jača nego prethodnih godina, što vidimo po broju prijavljenih timova i dosadašnjem broju glasova. Do sada smo naišli na veliku podršku medija ali i Ambasade SAD, koja nas je promovisala kao jedini tim iz Srbije koji učestvuje ove godine - kažu momci iz tima "Idvorski".

GLASANJE TRAJE SVE DO 1. MAJA

Polufinalni deo traje do 1. maja i podrazumeva prikupljanje glasova putem sajta. Najboljih 30 će prezentovati svoje projekte na Globalnom samitu preduzetnika krajem juna ove godine. Svi koji žele da pomognu, mogu svakodnevno glasati putem stranice http://www.gistnetwork.org/content/tech-i-semi-finalists-voting.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.