VAZDUH U BEOGRADU OPASNO ZAGAĐEN Ništa bolja situacija nego u Pančevu i Boru

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAZDUH U BEOGRADU OPASNO ZAGAĐEN Ništa bolja situacija nego u Pančevu i Boru

Beograd se po zagađenosti vazduha priključio Pančevu i Boru, koji su godinama važili za najveće centre zagađenja vazduha u Srbiji!

Kvalitet vazduha u prestonici je prošle godine bio treće kategorije, odnosno “prekomerno zagađen” objavila je Agencija za zaštitu životne sredine. Stoga su neprijatni mirisi kanalizacije i stajskog đubriva zbog kojih proteklih dana Beograđani pokrivaju nozdrve možda i najmanji problem.

Neslavni trend zagađenosti vazduha >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << niže se već godinama, a od 2010. do prošle godine, samo je 2014. vazduh bio u drugoj kategoriji. Glavni krivci su “suspendovane čestice “PM10”. Prema ovim statistikama ispostavilo se da smo tek oko 55 dana prošle godine udisali vazduh odličnog kvaliteta kada su u pitanju ove čestice.

Godišnja tolerantna vrednost prekoračena je na Vračaru, kod vatrogasnog doma u Pančevu, kao i u Starčevu. Prekoračenje dnevne granične vrednosti zabeleženo je na gotovo svim mernim mestima, a najveće dnevne koncentracije su u Starčevu.

Međutim, te čestice nisu jedina nevolja beogradksog vazduha. Čak i kada ih ne bi bilo, problem ostaje azot-dioksid. Ovaj zagađivač bi sma po sebi uzrokovao da kvalitet vazduha u Beogradu bude u drugoj kategoriji. Najkritičniji je potez oko Mostarske petlje, gde je prekoračena srednja godišnja vrednost (bila je 49 mikrograma po metru kubnom, a granična je 40).

U centralnim delovima grada povremeno se javljaju prekoračenja dnevne granične vrednosti (koja iznosi 85 mikrograma po metru kubnom). Na Starom gradu bilo je čak 18 takvih dana, na Vračaru osam, a na Novom Beogradu - dva.

Beograd je zbog ovih zagađenja proteklih pet godina bio tek za nijansu bolji od Bora, dok je Pančevo u toku 2013. i 2014. godine imalo dobar kvalitet vazduha, da bi se 2015. “srozalo” na nivo Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.