Uzbudljivo putovanje kroz istoriju

Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbudljivo putovanje kroz istoriju

Sprave za okrutno disciplinsko kažnjavanje đaka, školske uniforme s početka veka, maketa prve obrazovne ustanove u Srbiji, bile su dobar izazov za ljubitelje kulture, istorije i umetnosti da posete Pedagoški muzej, jedan od zanimljivijih punktova šeste Noći muzeja.



Osim obrazovanog sadržaja ovaj muzej je svim posetiocima ponudio i dobru zabavu - fotografisanje sa drugarima od kartona u ambijentu Osnovne škole u Beogradu s početka 20. veka. Roditelji u liku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesora, a deca kao đaci. Manje smeha provocirao je pogled na vaspitnu spravu po imenu „Lekiva", kojom su profesori u 19. veku vezivali učenicima noge da bi ih tukli po tabanima.

- Danas deca tuku profesore – prokomentarisala je mama Jelena i dodala uz osmeh da đaci, ipak na sreću, nemaju sprave za mučenje.

Velika gužva bila je i ispred Etnografskog muzeja jer su mnogi želeli da vide kako se kroz odevni predmet „Skadarsko džube" (pelerina) prelamaju modni uticaji tokom 19. i početkom 20. veka, kroz verske identitetske modele. Nošnje, koje su nosile naše prabake od Skadra do Splita, mnogi posetioci Etnografskog muzeja su s uživanjem fotografisali.

- Kako su samo elegantne bile iako su retko imale priliku da nose džube, jer je ono bilo rezervisano samo za veridbe, sabore, i vašare – kaže Mirjana Menković, autorka izložbe.

Apsolutno provokativni sadržaji izložbe u Galeriji Eurocentra naterao je publiku „Noći muzeja" da se smejulji i crveni pred eksponatima. Nagi autoportret konceptualnog umetnika Uroša Đurića naterao je nekoliko tinejdžerki u glasan smeh uz povike „ili preteruje ili je stvarno car"!

Starija publika zadržavala je pogled na Vilerovom goblenu koji nije tematizovao pastoralu ili portret već eksplicitan seksualni čin. Nekoliko starijih dama kratko je prokomentarisalo: „šta će sve da izmisle".

U Kalemegdanskom parku, na travnjaku u blizini muzičkog paviljona i savskog šetališta, parovi, ali i čitave porodice uživale su u zvucima gitare Bojana Stojanovića i muzici Artur Martin džez šporeta. Nedaleko kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, pored umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, romantična publika Noći muzeja na žičanim konstrukcijama kačila je svoje poruke na tri zadate teme. Prva tema je: „to je samo način da ti kažem da te volim", druga „mali čovek želi preko crte-pitajte političare" i treća „ima li umetnosti u Srbiji? Budi umetnik ove noći, ostavi trag".

Na drugom kraju grada, na Dedinju, šporet na ugalj, unikatni lonci, escajg, kristalne čaše i unikatna kolekcija rozentala sa različitim ideološkim simbolima urezivanim kroz vreme, pokazali su kako se nekada pripremala hrana za kraljeve i kako se na svojevrsan način oslikavala istorija dvadesetog veka. Red ispred kapija Kraljevskog kompleksa, koji je prvi put otvorio vrata nekadašnje kraljevske kuhinje, bio je formiran i pre 18 sati, a postavka je najviše zainteresovala pripadnice lepšeg pola koje su dobile i jedinstvene starinske recepte.

- Došli smo sa željom da upoznamo mališane s našom istorijom. I prvo mesto koje obilazimo je Dvor, posle toga idemo u Narodnu banku i galeriju Haos. Mislim da ćemo isprobati i recept uskoro - priča Svetlana Strunić, koja je u pratnji supruga prošetala sa ćerkama i sinom.

"Iz kraljevske kuhinje” postaće i deo standardnog obilaska Dvorskog kompleksa do kraja turističke sezone, do oktobra.

Najviše porodičnih obilaska u prvim satima Noći muzeja bilo je i na "Marakani” gde su najmlađi, oduševljeni veličinom i brojem pehara, upijali svaku reč svojih očeva koji su se prisećali igrača i utakmica.

- Prvi put sam ovde i sviđa mi se. Brat je mali i nije još pravi navijač. Doći ću ponovo u muzej, ali i da sa tatom gledam utakmicu - objasnio je jedanaestogodišnji Đorđe Jovičić.

Ritam bubnjeva učenika Muzičke škole "Stanković” pravio je vrelu atmosferu utakmice. Zvezdine legende Vladica Popović i Mića Jovanović, kojima su se pridružili i mlađi igrači Ognjen Vranješ i Andrej Mrkela, u kasnijim večernjim satima družili su se s posetiocima, navijačima.

Postavke na 80 lokacija

Tokom „Noći muzeja" Beograđani su mogli da razgledaju postavke na 80 različitih lokacija. Osim u glavnom gradu, ova manifestacija održana je po celoj Srbiji u više od 190 mesta. Inače, ova manifestacija istovremeno je održana u 40 zemalja u više od 1900 muzeja i galerija.

Organizatori zadovoljni posetom

Do zaključenja ovog broja "Blica” organizatori nisu mogli da daju preciznu procenu koliko je ljudi posetilo manifestaciju, ali su veoma zadovoljni posetom.

- Najveće gužve bile su ispred Pedagoškog, Vojnog, Muzeja Nikole Tesle, Istorijskog muzeja Srbije, Miloševog Konaka i Belog Dvora. Veoma smo zadovoljni i zaista izgleda fantastično kada vidite da gradom svi šetaju i nose program Noći muzeja - priča Tanja Bogdanov, PR "Noći muzeja” i dodaje da je balon ispred Vazduhoplovnog muzeja poleteo i da je nešto posle 22.30 sati bio na 35 metara od zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.