Uz čvrstu volju ostavljaju duvan

Izvor: Blic, 27.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz čvrstu volju ostavljaju duvan

Dušanka P. (60) je rešila da ostavi pušenje tek kada je videla unuku kako je oponaša sa štapićem u ustima. Iako svesna loše i nezdrave pušačke navike tek tada se zamislila da bi mogla da je napusti. Nakon toga čula je da se u Gradskom zavodu za bolesti pluća i tuberkulozu odvija besplatan program za odvikavanje od pušenja „Prekini sada, sedam koraka do slobode", kojem se i priključila.



- Dopao mi se pristup lekara i kako je zamišljen program. Potvrdili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su neke moje stare sumnje u vezi sa štetnošću pušenja. Već posle drugog dana predavanja postala sam odlučnija u odluci da ostavim pušenje. Ovo mi je treći put da sam čvrsto rešila i nadam se da ću istrajati - rekla je Dušanka P. za „Blic".

Još jedan od polaznika ovog programa je Stevan Miljković (45). Osim što su mu požuteli zubi od pušenja, Stevan je shvatio da mu i finansijski škodi.

- Već posle uvodnog predavanja doktorke Zorice Plavšić veoma čvrsto sam rešio da prekinem sa ovim porokom. Kad sam malo bolje razmislio, shvatio sam i da sam na finansijskoj šteti, jer stalno provetravam stan nakon pušenja i stalno ga hladim, tako da mnogo više struje potrošim na grejanje. Pošto se često i noću budim da pušim progoreo sam nekoliko ćebadi - ispričao je Stevan Miljković.

Dušanka i Stevan su polaznici programa „Prekini sada, sedam koraka do slobode", koji je u Gradski zavod za bolesti pluća i tuberkulozu pre četiri godine donela dr med. sci. Zorica Plavšić, načelnica Centra za prevenciju. Od tada je program prošlo oko 400 ljudi, a procenat uspešnosti odvikavanja od pušenja iznosi između 60 i 90 odsto. Nakon godinu dana ovaj broj opadne na 30 do 60 odsto.

- Reč je o programu koji se primenjuje na američkom univerzitetu „Loma Linda" u Kaliforniji. To je grupni metod za odvikavanje od pušenja koji se odvija u vidu jednoiposatnih predavanja tokom sedam dana. Drže ih različiti medicinski stručnjaci kao što su nutricionisti, defektolozi, psihoterapeuti, kardiolozi... Tim lekara polaznike motiviše ne samo da ostave pušenje nego i da promene način života i ishrane. Mnogi se boje da će dobiti na kilaži ako ostave pušenje. Zato sa njima pažljivo planiram stav prema cigareti nakon prestanka pušenja i kako da prebrode krize - objašnjava dr Plavšić za „Blic".

Lekari dugo i icrppno razgovaraju sa polaznicima i tako dolaze do odgovora na pitanja kakve su njihove pušačke navike, zašto puše iako znaju da je štetno, koji je njihov najbitniji motiv za odvikavanje... Te pripreme i pitanja podrazumevaju i odluku o danu i satu kada će prestati da puše.

- Savetujemo ih da u kući uvek imaju dovoljnu količinu vode, sokova i voća koje je iseckano i da čim se javi želja za cigaretom mogu da posegnu za nečim drugim. Neki čvrsto reše da ostave pušenje već posle prvog dana i uspevaju u tome - zadovoljna je dr Plavšić.

Kako da se prijavite

Svi zainteresovani za ovaj besplatni sedmodnevni program za odvikavanje od pušenja mogu da se prijave telefonom na broj 3811-815. Broj mesta je ograničen, a program se odvija u prostorijama Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Preševskoj 33.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.