Uvođenje komunalnog reda u centru grada

Izvor: Studio B, 07.Maj.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvođenje komunalnog reda u centru grada

Na Trgu Republike i Trgu Nikole Pašića gradska preduzeća postavljaju fizičke barijere koje bi trebalo da spreče prolazak vozila pešačkim zonama.

Akcija uvođenja komunalnog reda sprovodi se u okviru prolećnog uređenja grada. Direktor Službe za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš kaže da je zbog nepoštovanja tih pravila došlo do velikih oštećenja na Trgu Republike i u Knez Mihajlovoj ulici, zbog čega je neophodna rekonstrukcija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
On je podsetio da pešačke zone mogu da koriste isključivo vozila javnih komunalnih preduzeća i to samo ukoliko izvode radove.

- Trgovima smeju da prolaze samo vozila javnih komunalnih preduzeća dok izvode radove i nikome drugom po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju nije dozvoljeno kretanje trgovima motornim vozilima. Do pešačkih zona je dozvoljen prilaz kolima samo ulicama u kojima je dozvoljen saobraćaj, a ostatak se prevozi adekvatnim mašinama. Ulaženje u zabranjenu pešačku zonu kažnjivo je po zakonu, kazne za fizička lica kreću od 5.000 dinara, dok su za pravna od 20.000 dinara naviše. Svakome ko bude zatečen u tom delu biće odneto vozilo ili će dobiti mandatnu kaznu. Ovim radovima na Trgu republike i Trgu Nikole Pašića zatvaramo i zonu Bezistana i Knez Mihailove ulice - rekao je Glavaš.

Prema njegovim rečima, u tim delovima grada će biti nastavljena i pojačana dežurstva Komunalne policije, a akcija se širi na beogradsko priobalje, u kome je takođe zabranjen motorni saobraćaj.

- Počinjemo sa velikim uređenjem obala, posle toga su akcije zaprašivanja komaraca, insekata, čišćenje kanala, dakle sve što se tiče komunalnog reda u Beogradu. Radićemo pojačano kao i svakog proleća jer je to vreme kada sve sisteme vraćamo u normalno stanje - precizirao je Glavaš.

Šef Službe  horizontalne i vertikalne signalizacije JKP „Beograd-put" Jelena Avramović rekla je da ekipe „Beograd-puta" u okviru akcije koju sprovodi grad, a po nalogu Sekretarijata za saobraćaj, postavljaju fizičke prepreke, to jest stubiće koji su delom na obaranje, a delom fiksni kako bi onemogućili nepropisno parkiranje i kretanje vozila duž pešačke zone i gradskih trgova. 

Osim akcije postavljanja barikadnih stubića, dodala je ona, „Beograd-put" ima ekipe koje na ovim lokacijama menjaju dotrajale i oštećene ivičnjake i popunjavaju oštećenja koja su nastala zbog ulaska vozila u ove zone.

Akcija uređenja grada je počela 24. aprila sređivanjem podzemnih prolaza, a nastavljena je zatvarnjem pešačkih zona. Kako je naglasio Glavaš, prvo su deset dana upozoravali vozače, išle su pojačane kontrole Komunalne policije, „Parking servisa" i Sekretarijata za inspekcijake poslove. Vozila je nakon upozorenja odnosio „Parking servis" ili su pisane mandatne kazne.

U ovoj akciji učestvuju Sekretarijat za saobraćaj, Direkcija za puteve, Sekretarijat za inspekcijske poslove, JKP „Gradska čistoća", JKP „Zelenilo - Beograd", JKP „Beograd-put", JKP „Parking seervis" i Komunalna policija.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Putari postavljaju "stubiće" na trgovima u centru

Izvor: Blic, 07.Maj.2014

Radnici komunalnih preduzeća postavljaju barijere na Trgu republike i Trgu Nikole Pašića kako bi se sprečio prolazak vozila pešačkim zonama i oštećenja ulica...Direktor Službe za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima “Čvorište” Darko Glavaš kaže da je zbog nepoštovanja tih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.