Uvid u dnevnik i putem SMS-a

Izvor: Press, 26.Okt.2010, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvid u dnevnik i putem SMS-a

Svega nekoliko škola koristi elektronski dnevnik jer instalacija softvera košta oko 1.000 evra. Grad najavio finansijsku pomoć Elektronski dnevnik, odnosno uvid u ocene i izostanke učenika putem interneta, projekat je o kome se proteklih godina dosta govorilo, ali je malo toga učinjeno. U prestonici svega nekoliko škola koristi ovu uslugu jer je, kako uglavnom navode, instalacija softvera koja košta oko 1.000 evra veliki izdatak. Ipak, kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ostvare nedavne najave grada da će finansijski pomoći školama da uvedu ovaj program, učenici mogu da zaborave na sitne prevare bilo roditelja bilo nastavnika.Prema rečima Jovane Mehandžić, članice Gradskog veća, svaki roditelj dobija šifru putem koje može da pristupi stranici samo njegovog deteta, ali ne i ostalih učenika.
Roditelji oduševljeni
- Elektronski dnevnik podrazumeva uvođenje posebnog softvera koji omogućava roditeljima da preko interneta ili SMS poruka u svakom trenutku imaju uvid u ocene svog deteta, da prate kako njihovo dete savladava gradivo u školi, da imaju informacije o otvorenim vratima, roditeljskim sastancima i vannastavnim aktivnostima... Ovaj projekat je naišao na zapanjujuće dobar odaziv i zato nastojimo da uskoro sve škole u prestonici budu u ovom sistemu - saopštila je Mehandžićeva.
Osnovna škola „Dule Karaklajić" iz Lazarevca već pet godina koristi e-dnevnik i prema rečima Miroslava Davidovića, direktora ove ustanove, reč je o izuzetno dobrom projektu sa bilo kog aspekta gledanja. Dakle, nesvakidašnji način komunikacije naišao je na pozitivan odziv nastavnika, roditelja, pa i učenika, koji ovaj vid komunikacije ne smatraju cinkarenjem.
- Roditelji naših učenika često koriste e-dnevnik i sve reakcije su pozitivne. Dosta njih zbog posla nema vremena da stalno dolazi u školu i proverava svoje dete, pa je ovo idealan način za njih da budu u toku sa školovanjem svog mališana. A što se tiče učenika, i oni su se već navikli na to saznanje da je vreme manipulisanja sa saopštavanjem ocena prošlo i sada ga prihvataju kao sastavni deo procesa ocenjivanja. Takođe, priče da bi ovaj program smanjio lični kontakt nastavnog osoblja sa roditeljima nisu tačne. Možda se čak i povećao, jer su roditelji blagovremeno obavešteni o eventualnom problemu i odmah mogu doći u školu - rekao je Miroslav Davidović.
Održavanje 2.500 dinara
Instalacija softvera košta oko 1.000 evra, a nakon toga škola je u obavezi da svakog meseca izdvaja 2.500 dinara za ovu uslugu. Takođe, i obaveštenje putem SMS-a se plaća.
- To je sjajna stvar i smatram da je vreme da zaživi u svim školama, koliko god da košta. Mislim da bi se time postigla jednostavna provera uspeha i ponašanja. Posebno u današnje vreme ovo je odličan način da se proveri da li je dete u školi ili na ulici, jer često ta saznanja dolaze vrlo kasno kada su stvari izgubile kontrolu, odnosno obično na tromesečju ili polugodištu - rekla je Danica Mitrović sa Ceraka, majka dvoje srednjoškolaca.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.