Utočište za odbačene

Izvor: Blic, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utočište za odbačene

Posle kratke i neobavezne veze Sanja R. (24) ostala je u drugom stanju. U trenutku kada je bilo kasno za abortus otac deteta stavio joj je do znanja da je mlad, da nije spreman za potomstvo i da od njega ne očekuje ništa. Kada se obratila majci, rekla joj je da sa stomakom „do zuba" ne dolazi kući. Utočište je našla u Materinskom domu u Zvečanskoj.

Potreban uput

Uput za Dom izdaje opštinski centar za socijalni rad kada im se trudnica obrati. Bitno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je buduća majka sposobna da vodi računa o sebi i bebi i da nije „opasna" za kolektiv. U Dom najčešće dolaze žene koje u vanbračnim zajednicama trpe zlostavljanje, devojke koje su svi odbacili, a ima i žrtava seks trafikinga.

- Udala sam se čim sam postala punoletna, došla u Beograd i rodila ćerku. Ali nije išlo... Brzo smo se razveli, a devojčica je ostala s njim. On je mogao sve da joj pruži, a ja ništa. Ipak, u dobrim smo odnosima i redovno viđam dete. Samo što sam se sredila, ostala sam u drugom stanju. Otac deteta, student, nije želeo obaveze. Onda sam ostala bez posla... Majka me nije htela, jer bi pukla bruka. Tako sam u devetom mesecu trudnoće došla u Materinski dom i rodila ćerku - priča Sanja R., koja u Domu živi već šest meseci.

Podrška

Zahvaljujući pomoći koju je dobila, razgovorima sa stručnim timom koji čine socijalni radnik, psiholog, lekar i medicinska sestra, oseća se dobro i odlučna je u nameri da zadrži dete, a priprema i tužbu za dokazivanje očinstva. Nada se samo da će uspeti da nađe posao i pruži sebi i detetu sigurniju budućnost.

Slične priče mogu se čuti od svih žena i devojaka iz Materinskog doma, gde utočište nalaze trudnice i samohrane majke sa decom mlađom od godinu dana.

- Prihvatili su me kad mi je bilo najteže... Svi su divni i zaista se trude da nam ništa ne fali. Brine me šta ću posle... osećaj neizvesnosti i stalni nemir. Radila bih bilo šta da odnegujem svoje ćerkice - kaže nam M. Z. (26) koja je u Dom došla u sedmom mesecu trudnoće i dvogodišnjom ćerkom.

Ona dodaje da joj je krajnja solucija povratak kod roditelja koji su u međuvremenu „malo smekšali".



Skromno, ali lepo

Materinski dom može da primi 20 majki sa decom. Sve sobe su trokrevetne i imaju krevetiće za bebe, a tu su i kadica za kupanje bebe i povijalište. Štićenicama su na raspolaganju soba za dnevni boravak, vešaona, menza, soba za goste i mlečna soba gde pripremaju obroke za decu. Higijenu Doma stanarke su dužne da održavaju same.

Neizvesnost


U Materinskom domu kažu da neki ljudi, kada vide unuče, prihvate situaciju, pa se majka s detetom vraća kući, svojim roditeljima. Pojedine majke dok borave u domu nađu posao, ali većina njih živi u neizvesnosti do poslednjeg trenutka. Većina majki, i pored svih teškoća, zadržava decu ili ih napušta privremeno, dok ne nađu posao i smeštaj. Ipak, ima i onih koje dete na kraju daju na usvajanje.

- Materinski dom postoji već 34 godine i ima socijalno preventivni karakter. Cilj nam je da sprečimo ostavljanje dece. Za sada u tome uspevamo. Ipak, godina brzo prođe, a svakoj ženi je najvažnije da nađe posao kako bi mogla da izdržava dete. Imamo saradnju sa dve, tri firme koje povremeno zaposle po neku našu štićenicu. Voleli bismo da ih je više kako bi ove mlade majke mogle da zadrže decu i pruže im kakvu-takvu sigurnost. Trenutno imamo deset mama, skoro sve imaju diplomu srednje škole i želju da rade - rekla je za „Blic" Mila Vuković, socijalni radnik iz Materinskog doma.

Štićenice imaju mesečni džeparac od oko 2.000 dinara koji troše za pelene i potrepštine za bebe.

- U psihološkim radionicama pokušavamo da ih što bolje pripremimo za život van Doma. Dok su kod nas, socijalni radnici pokušavaju da uspostave kontakt sa njihovim porodicama i izglade odnose - dodaje socijalna radnica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.