Uručena priznanja Dragiša Kašiković

Izvor: Studio B, 28.Dec.2010, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena priznanja "Dragiša Kašiković"

Novinar naše kuće Predrag Sarapa ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarstvo „Dragiša Kašiković“, koju dodeljuju Izdavačka kuća Srpska reč i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta.

Tradicionalne godišnje nagrade "Dragiša Kašiković" koje se dodeljuju u znak sećanja na tog srpskog političkog emigranta, pisca, slikara, novinara i prevodioca, uručene su laureatima u ministarstvu za dijasporu Srbije u Beogradu.

Nagrada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << oblasti publicistike dobio je publicista, novinar i dugogodišnji urednik "Srpske reči" Stevo Batić za delo "Deveti mart - dokumenti", dok je nagrada za novinarstvo dodeljena novinaru naše televizije Predragu Sarapi za uređivanje i vođenje emisije "Problem" na Studiju B.

Knjiga Steva Batića nedavno je objavljena u izdanju "Srpske reči" i predstavlja obimni zbornik tekstova i dokumenata o antirežimskim demonstracijama 9. marta 1991. godine i o događajima koji su usledili.

Nagradu "Dragiša Kašiković" za aforistiku ove godine je dobio satiričar Jovo Nikolić iz Ugljevika u Republici Srpskoj, dok je specijalna plaketa dodeljena za produkciju dokumentarnog filma o Dragiši Kašikoviću.

Dobitnicima su nagrade uručili direktorka "Srpske reči" Danica Drašković i predsednik Republičke asocijacije za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta Aleksandar Čotrić, koji je zajedno sa Slobodanom Simićem i Miodragom Jakšićem bio u žiriju.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković podsetio je na svečanosti da se nagrada "Dragiša Kašiković" simbolično dodeljuje od 1994. godine, ali da je od demokratskih promena "na mnogo ozbiljnijem nivou". O tome, dodao je, govori i podatak da se dodela priznanja organizuje uz učešće ministarstva za dijasporu.

"Dragiša Kašiković bio je istaknuti predstavnik srpske dijaspore koga je ubila Udba 1977. godine u Čikagu, što pokazuje da država tada dijasporu nije videla kao partnera, već kao ideološkog protivnika koji je mogao da ugrozi nedemokratski sistem u Srbiji", rekao je Srećković.

Prema njegovim rečima, Srbija danas ima zadatak da učini sve kako bi ispravila istorijske nepravde, odnosno da se pozabavi rešavanjem političkim ubistvima, otkrivanjem grobnica i Zakonom o restituciji. Na svečanosti su premijerno prikazani inserti iz filma o Dragiši Kašikoviću.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.