Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstva sitnija od komaraca

Stručnjaci upozoravaju da kućni insekticidi škode ljudima, ali u Srbiji nije obavljena nijedna studija koja bi dokazala ili opovrgla tu bojazan

Dok čekaju da nekoliko dvokrilaca opremljenih insekticidima razbiju eskadrile komaraca, građani kao poslednje sredstvo odbrane potežu kućne preparate protiv ovih napasti. Napad na insekte takvim oružjem daje promenljive rezultate, ali na ljude je, tvrde pojedini stručnjaci, provereno škodljiv.

– Hemijski insekticidi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << štete zdravlju ukoliko se raspršuju u prostoru u kojem ljudi borave duže vreme. Kod nas još nisu sprovedene studije o opasnosti od insekticida, pa nije čudno što narod kupuje sve i svašta. Evropi treba tržište, za šta je Srbija idealna. U EU su još pre trideset godina zabranili sredstva koja oni sada, po niskim cenama, izvoze nama i drugim zemljama koje nisu njihove članice – kaže dr Milan Radonjić, klinički farmakolog.

Stručnjaci kažu da preparate za zaštitu od insekata treba koristiti prema uputstvu, koja su najčešće napisana sitnim slovima. Upozorenja na kineskima sredstvima protiv insekata, popularnim na uličnom tržištu nisu čak ni prevedena na srpski jezik što znači da nemaju sertifikat nadležnih ustanova. Ilegalno tržište je najopasnije jer ulični prodavci prodaju robu sumnjivog sastava i kvaliteta.

– Za razliku od etiola, diditija koji se koristi za zaštitu od buba i naftalina, „tiraks” je jedini proizvod odobren za korišćenje u razvijenom svetu. Ovaj preparat ubija insekte i nije opasan po ljude i životinje. Dostupan je u apotekama po istoj ceni kao i ostala sredstva, ali nažalost nije poznat jer ga niko ne reklamira – objašnjava Radonjić.

U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju mogu da potvrde samo da su sredstva koja se koriste za suzbijanje insekata na javnim površinama, uprkos strahu žitelja prestonice, bezbedna po ljude. Nijedno od njih se ne upotrebljava bez preporuke Svetske zdravstvene organizacije, rešenja za registraciju u Ministarstvu zdravlja i testova toksičnosti i efikasnosti.

– Za kućne insekticide ne možemo garantovati, mada ne znam da je dokazana štetnost ijednog koji se sada može naći na domaćem tržištu. Ako se primenjuju u zatvorenom prostoru, svakako treba izaći iz kuće i ne vraćati se pre nego što uputstvo dozvoljava. Ali se većina toga ne pridržava. Sećam se, recimo, da su mnogi roditelji postavljali u blizini dečjih krevetaca lepljive trake koje privlače bube, što je apsolutno nedopustivo. Mi smo odavno napravili „ekokredu” koja je potpuno bezopasna. Pitanje je za dublju naučnu analizu da li je taloženje insekticida u čovekovom organizmu škodljivo – rekao je Drago Zorić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

M. L. – V. V.

----------------------------------------------

„Leteće krvopije” nastavljaju pohod

Dugo očekivano i toliko željeno suzbijanje komaraca iz vazduha još jednom je odloženo i to, kako saznajemo, zbog jakog vetra. Iako se tome nadala, većina Beograđana – navikla na sve i opremljena raznim alternativnim sredstvima za ubijanje ovih insekata – nije iznenađena dok „leteće krvopije” samozadovoljno zuje oko naših glava, birajući najosetljivije delove tela na kojima će ostaviti svoj „potpis”. I to, da ne bude zabune, ženke.

Kako saznajemo od Ivana Aleksića, iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, dobro poznati žuti avioni poljoprivredne avijacije, opskrbljeni smrtonosnim tovarom protiv pomenutih dosadnih insekata, nisu poleteli jer je tako odlučio stručni tim profesora Poljoprivrednog fakulteta, članova Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Instituta za pesticide.

Prema njegovim rečima, opet ništa od zaprašivanja pošto meteorolozi prognoziraju kišu pa je prvi sledeći pogodan momenat u četvrtak predveče i to samo ako vremenski uslovi to dozvole.

Dotad sugrađanima ostaje samo da ih tamane, da se mažu kremama, a neki možda i sirćetom – sve pod sloganom „snađi se kako znaš i umeš”.

Đ. A.



[objavljeno: 08.07.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.