Univerzitet u Beogradu apeluje da mu se ne narušava autonomija

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Sep.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Beogradu apeluje da mu se ne narušava autonomija

Senat, Savet i Studentski parlament Univerziteta u Beogradu (UB) danas su apelovali na sve neakademske činioce da "ne pritiskaju i ne narušavaju" autonomiju Univerziteta.

U njihovom zaključku se navodi da će studenti ubuduće svoje aktivnosti realizovati sa Studentskim parlamentom.

Rektorka Ivanka Popović kazala je na sednici Senata, Saveta i Studentskog parlamenta da posle studentske blokade zgrada Rektorata ponovo radi, i zahvalila svima koji su tokom blokade ponudili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prostor stručnim služba Univerziteta.

Navela je da je tokom blokade bila moguća elektronska komunikacija te ustanove sa strankama, a da će od ponedeljka Rektorat raditi u potpunosti.

Dodala da je tokom blokade ona "krvavo radila".

Popović je na pitanje novinara o tome da li je Univerzitet izvukao neke pouke iz blokade koja je bila upozorenje studenata na stanje, odgovorila da će Univerzitet morati da nađe neka nova rešenja.

Rektorka je kazala da ne treba sumnjati u Odbor za profesionalnu etiku jer taj odbor čine, kako je istakla, iskusni i ugledni članovi.

Popović je navela da je Univerzitet ;otvoren za saradnju sa "svim relevantnim činiocima" i da poštuje i zakone i svoje propise.

"Najbolja odbrana autonomije je da se UB bavi pitanjima iz svoje nadležnosti", rekla je rektorka i ocenila da je autonomija univerziteta svuda u svetu na probi, ali i da nijedno pravo nije trajno, već se za njega treba boriti.

Rektorka je zamerila što je tokom blokade Rektorata bilo u medijima izveštaja kao da se radi o "rijaliti programu".

Ona je kazala da se ne slaže s načinom na koji su studenti izrazili svoje nezadovoljstvo - blokadom Rektorata, ali da veruje da je njihovo angažovanje bilo iskreno i dodala da je komunikacija sa studentima koji su blokirali zgradu bila redovna.

Ocenila je i da je tokom prve faze pregovora bilo nerazumevanja oko domena rada Univerziteta, a tokom pregovora "jako mnogo emotivnog naboja" ali da to ne treba osuđivati.

"Studenti su uspeli da ostvare svoj cilj i pokrenu neke teme", rekla je Popović.

Ona je kazala da rad svih organa Univerziteta moraju biti u pravcu poštovanja propisa, "da mi počnemo da našu kuću sređujemo", da treba ;raditi još bolje, i da su odlučni da jačaju poziciju Univerziteta.

Jedan od predstavnika Studentskog parlamenta kazao je na sednici Senata, Saveta i Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu da je njemu kao studentskom predstavniku "krivo jer tokom blokade Rektorata studentski predstavnici nisu bili kontaktirani kao legitimni studentski predstavnici".

Blokada Rektorata je trajala 13 dana, do juče, kada su studenti iz Udruženja "Jedan od pet miliona" vratili rektorki juče ključeve zgrade pošto je ona obećala da će do 4. novembra biti rešen slučaj spornog doktorata ministra finansija Siniše Malog.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.