Unapređenje usluga za decu sa smetnjama u razvoju

Izvor: Studio B, 20.Sep.2012, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje usluga za decu sa smetnjama u razvoju

Kada jedna porodica ima dete sa smetnjama u razvoju, onda je svaka pomoć koju od zajednice može da dobije više nego dobrodošla, bilo da je reč o produženom boravku, organizovanom prevozu deteta, personalnoj asistenciji ili pomoći u kući.

Većina toga je, kada je o Beogradu reč, i predviđena Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite, ali problem je, kažu roditelji, u tome što neka od rešenja nisu dovoljno jasno definisana i nisu jednako dostupna svima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
Udruženje građana „Roditelj", Prijatelji dece Zemuna i Udruženje roditelja dece i mladih sa smetnjama u razvoju „Evo ruka" organizovali su u Skupštini grada okrugli sto na temu „Odgovorna zajednica na putu do socijalne sigurnosti dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom".

Diskusiji o unapređenju i implementaciji postojećih usluga socijalne zaštite prisustvovala je i Nataša Milošević, članica Gradskog veća. Ona je podsetila da je Odlukom o pravima i uslugama o socijalnoj zaštiti grada Beograda, koja je usvojena decembra 2011. godine, uvedeno niz dodatnih usluga podrške porodicama dece sa smetnjama u razvoju, kao što su stanovanje uz podršku, personalna asistencija, socijalno preduzetništvo i niz drugih mera koje imaju cilj da im omoguće adekvatno odrastanje.

- Sledeći korak je implementiranje pomenutih usluga na lokalnom nivou, a to je jedino moguće jačanjem saradnje između lokalnih samouprava, grada i udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju. To podrazumeva da vidimo koji nam resursi stoje na raspolaganju na lokalnom nivou kako bismo na adekvatan način zajedno organizovali implementiranje tih usluga, a krajnji cilj nam je da obuhvatimo što više dece, jer je činjenica da određeni broj dece sa smetnjama u razvoju nije obuhvaćen sistemom socijalne zaštite - istakla je Nataša Milošević, članica Gradskog veća i dodala da je u planu i izgradnja objekta „Predah plus" u Šekpirovoj ulici kao važan vid podrške porodici dece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja građana „Roditelj" ukazala je na neophodnost daljeg razvoja usluge pomoći u kući na nivou gradskih opština, koje su zadužene za finansiranje ovih usluga, a koja bi podrazumevala kućne posete osobe obučene za rad sa decom.

- Za to vreme roditelji mogu da završe obaveze koje zahtevaju izlazak iz kuće ili svoje lične poslove. Ova usluga podrazumeva direktnu podršku detetu u kući koja bi unapredila kvalitet života deteta i njegove porodice, čime bi se sprečio smeštaj u institucije i od posebne je važnosti za decu koja nisu uključena ni u jedan oblik socijalizacije - ukazala je Dragana Soćanin.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.