Ulični prodavci izneli robu na stara „radna mesta”

Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulični prodavci izneli robu na stara „radna mesta”

Kontrola preprodaje otprilike ovako izgleda: inspektor i policajac dođu na vrh Sremske, prodavci pred njima beže, ali dok inspektor stigne na kraj reda, onaj trgovac s početka već je razvio svoje krpice i mami mušterije

Lakovi za nokte, čipkasti veš, trenerke, rolke, kaiševi i čarape, poređani na kartonskim kutijama i drvenim gajbicama, tvore dugački šareni red koji od Sremske ulice u poslednje vreme ponovo pravi leglo ulične prodaje u centralnoj gradskoj zoni. Organizovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << inspekcijske akcije koje su neko vreme urodile plodom očigledno je da su zatajile jer prodavci ne šire „krpice”, kao ranije, tek posle 18 časova, već su u Sremskoj i usred podne.

Ovo žarište preprodaje oduvek je bilo problematično jer se nalazi na teritoriji dve opštine, pa se događalo da kada inspekcija i policija proteraju prodavce sa Savskog venca, oni samo pređu koji korak do opštine Stari grad i tu rašire krpice.

Dejan Kovačević, načelnik starogradske opštinske uprave, juče je istakao da daju sve od sebe da suzbiju preprodaju. Na mesto načelnika komunalne inspekcije u ovoj opštini za nedelju dana doći će Miodrag Joksimović, donedavno pomoćnik gradskog sekretara za inspekcijske poslove, i, kako kaže, već se sprema da očisti Sremsku od preprodaje.

– Opštinski inspektori imaju stalnu pomoć policije, ali trenutno ne gradske komunalne i tržišne inspekcije i to je problem. Već sam kontaktirao neke od ovih službi, a treba nam podrška i saobraćajnih policajaca. Bez udružene akcije ništa ne možemo. Kontrola preprodaje sada otprilike ovako izgleda: inspektor i policajac dođu na vrh Sremske, prodavci pred njima beže, ali dok inspektor stigne na kraj reda, onaj trgovac s početka već je razvio svoje krpice i mami mušterije – objasnio je Joksimović.

U opštini Savski venac i juče su tvrdili da na njihovom delu „Zelenjaka”, u podzemnom prolazu, preprodavaca dok se ne smrkne i inspektori ne odu kućama i dalje nema. Međutim, nema ni u julu očekivane obnove galerije u ovom pešačkom tunelu. Miloš Kovačević, član opštinskog veća Savskog venca, ističe da je uređenje demoliranog galerijskog prostora prvobitno otvorenog za Dane Beograda opravdano odloženo.

– Odgodili smo obnovu panoa i postavljanje video nadzora zbog demonstranata i navijača koji poslednjih meseci protestuju u centru grada. Plašili smo se da ćemo uzalud baciti pare, jer čim su neke demonstracije, Zeleni venac prvi nastrada. Čekali smo da se situacija malo smiri i sada smo pokrenuli postupak za izbor izvođača radova koji će da postavlja video nadzor. Otvaranje ponuda biće 30. oktobra, posle čega kreće uređenje. Za to vreme nismo lenčarili, uveli smo video nadzor u pet škola, a do kraja meseca biće završeno njegovo montiranje u još pet obrazovnih ustanova, među kojima prvenstvo imaju one koje su često na udaru navijača – najavio je Kovačević.

Dobacivanja preprodavaca: „Tri para čarapa za sto kinti, tri laka za sto dinara” zameniće muzika sa zvučnika koje će takođe montirati u tunelu, a prizore ulične preprodaje odmeniće umetnička dela u svetlećim panoima. Kako bi sprečili ponavljanje vandalskog uništavanja galerije, koje se dogodilo neposredno posle njenog otvaranja u aprilu, prema Kovačevićevim rečima, u Policijskoj stanici „Stari grad” namenili su posebnu prostoriju iz koje će, putem novih kamera pratiti događanja u prolazu.

D. Jokić

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.