Ulični fudbal za jednaka prava

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulični fudbal za jednaka prava

Grupica Beograđana, neke političke partije i nevladine organizacije juče su na beogradskim ulicama obeležile Međunarodni dan ljudskih prava. Oni su zatražili hitno donošenje zakona protiv diskriminacije, kojim bi se unapredio položaj Roma, gej populacije, invalida i drugih ugroženih kategorija stanovništva.

U akciji "Fudbalom za ljudska prava" jedan deo Ulice Strahinjića Bana bio je zatvoren na desetak minuta. Stanari i aktivisti G17 plus odigrali su juče fudbalski meč, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kome nije bio važan pobednik. Obe "ekipe" želele su da na ovaj način skrenu pažnju na uslove u kojima žive građani Strahinjića Bana. Glasna muzika, alarmi, pa i problematični gosti kafića, pogotovo vikendom, remete san stanovnika ove ulice. Iako su se obraćali Gradu, opštini i policiji njihov dugogodišnji problem nikako da bude rešen. Stanari pričaju da su se više puta sastajali sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, ali to ništa nije promenilo.

- U toku noći komunalci prime i po dvadeset prijava. Policija dođe, porazgovara sa vlasnicima kafića, popije piće i ode. Oni ne poštuju radno vreme i za to niko ne odgovara. Pijani gosti kafića povraćaju po našim ulazima i obijaju ulaze zgrada - kaže stanarka Dubravka Stefanović.

Vozači, koji redovno saobraćaju ovim delom Dorćola, juče su nezadovoljno trubili i vikali na okupljene stanare i aktiviste G17 plusa. Meč je prekinut, kada je vozilo obezbeđenja "Progard" nateralo oganizatore ove akcije da ga propuste i ukone golove sa ulice.

Romi, gej populacija, pripadnici nacionalnih manjina i osobe sa hendikepom smatraju se najugroženijim kategorijma stanovništva, koje se svakodnevno suočavaju sa različitim vidovima netrpeljivosti. Na to su upozorile nevladine organizacije, njih 37, koje su okupljene u Koaliciji protiv diskriminacije. Njihovi predstavnici su od predsednika Skupštine Srbije Olivera Dulića zatražile da na dnevni red hitno stavi predlog zakona protiv diskriminacije, koji je podnela poslanička grupa Liberalno demokratske partije.

Koalicija protiv diskriminacije nije zadovoljna predlogom zakona koji je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku uputilo Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, jer taj zakon, kako kaže predstavnica organizacije za lezbejska ljudska prava "Labris" Dragana Vučković, ne obezbeđuje potpunu i adekvatnu zaštitu svim marginalizovanim grupama i ne sadrži zaštitu posebnih kategorija.

Republički ombudsman Saša Janković ocenio je povodom Dana ljudskih prava da u Srbiji još ne postoji kultura poštovanja ljudskih prava, uvažavanja i tolerancije različitosti, a kažnjivost te vrste nasilja i diskriminacije i dalje je presedan. On je naveo da je u javnosti sve više prisutna svest o postojanju nasilja prema ženama, ali da izostaju, kasne ili nisu adekvatne reakcije institucija ovlašćenih u takvim slučajevima.

- Dešavaju se ponovo ekcesi na javnoj sceni koji zadiru u suštinu slobode izražavanja. Ksenofobija, pa čak i otvoreni rasizam imaju svoje zagovornike, koji su posebno opasni kada iza njih stoje predstavnici zvaničnih organa - istakao je Janković.

Knez Mihailovoj ulici Liberalno demokratska partija organizovala je akciju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i 60 godina usvajanja Univerzalne deklaracije UN. Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da jučerašnji datum veoma važan i da mu je žao što se on u Srbiji obeležava "na stidljiv način".

- Država, svojim pritiscima i nesposobnošću, ugrožava najelementarnija ljudska prava i građanske slobode. Svaki čovek, bez obira na političku orijentaciju, trpi veliku štetu zbog nesposobnosti države da afirmiše te vrednosti. Svaka različitost i drugačiji stav i mišljenje u Srbiji je povod za pritiske i podele - rekao je Jovanović.

Povelja Ujedinjenih nacija

Svi ljudi rođeni su slobodni, sa jednakim dostojanstvom i pravima kaže prvi član Opšte povelje o ljudskim pravima. Savremena regulativa ljudskih sloboda i prava započinje Poveljom Ujedinjenih nacija 1945. godine koja definiše nužnost saradnje među državama radi rešavanja "međunarodnih problema ekonomske, socijalne, kulturne ili humanitarne prirode i unapređivanje i podsticanje poštovanja prava čoveka i osnovnih sloboda za sve bez obzira na rasu, pol, jezik ili veru".

Predlog zakona nije konačan

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić izjavio je da predlog Zakona protiv diskriminacije koji je upućen Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope nije konačan i da će u raspravu o tom dokumentu biti uključeni i predstavnici civilnog sektora.

- Apsolutno mi je svejedno da li će se u skupštini raspravljati o predlogu zakona koji je predložilo moje ministarstvo, ili je to predlog nevladine organizacije ili neke političke stranke - rekao je Ljajić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.