Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulice u mraku zbog komplikovane prijave kvarova

Mrak na ulicama i parkinzima u pojedinim delovima grada nisu ništa novo za Beograđane. Često se dešava da ulično osvetljenje ne radi, a poslednji koji su po mrklom mraku „lutali" krajem u kome žive su stanovnici Bloka 70A i Kanarevog brda. Teoretski o Javnom osvetljenju brinu i Elektrodistribucija „Beograd" i preduzeće „Javno osvetljenje", a građani sve češće dolaze u situaciju da tumaraju mračnim ulicama.



Stanari Kanarevog brda sve češće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hodaju mračnim ulicama, a poslednji put svetla na banderama nisu radila u noći između subote i nedelje. Takva atmosfera na ulicama je „kao stvorena" za lopove koji merkaju automobile na mračnim parkinzima dok građane, a posebno pripadnice nežnijeg pola, hvata jeza kad treba da prođu ulicom.

- Na Kanarevom brdu rasveta nije radila jer je automobil u Borskoj udario u stub i pokidao kablove. Svaki stub je povezan na vod i kad se desi tako nešto neminovno je da se isključe ulična svetla. Ulice u Bloku 70A bile su u mraku jer je došlo do kvara u sistemu za paljenje javnog osvetljenja koji se nalazi u dispečerskom centru EDB-a - kaže Dragan Nedeljković, tehnički direktor u preduzeća „Javno osvetljenje".

„Javno osvetljenje" odvojeno je od Elektrodistribucije „Beograd" još 2004. godine i ono je nadležno za održavanje mreže i objekata javnog osvetljenja na području grada Beograda (osim Opštine Lazarevac). Od tada je otežana i procedura prijavljivanja kvarova i sanacije istih. Naime, od trenutka kad građani prijave kvar, iz preuzeća „Javno osvetljenje" prosleđuju prijavu na adresu Elektrodistribucije „Beograd" koja nakon toga izdaje nalog radnicima da izađu na teren.

- Procedura jeste komplikovana. Bilo bi bolje da sva sredstva, kao što su ulične bandere, mreža i drugi objekti pređu u vlasništvo preduzeća koje ih održava u ovom slučaju preduzeća „Javno osvetljenje" - kaže Nedeljković.

Međutim, u Elektrodistribuciji „Beograd" napominju da su oni ti koji vode računa o održavanju ulične rasvete i da isključivo njihovi radnici izlaze na teren kad se desi neki kvar.

- Teoretski nigde u svetu ne postoji primer da se bandere i ulična mreža odvoje iz nadležnosti elektrodistribucije. Pitanje je koliko bi neko bio u stanju da održava sistem u slučaju da se on odvoji od EDB-a - kaže Sandra Alagić, PR Elektrodistribucije „Beograd".

Telefoni za javnu rasvetu

337-02-47: Stari grad, Palilula, Zvezdara, Vračar, deo Savskog venca i Voždovac levo od autoputa.

266-01-65:Čukarica, Rakovica, Savski venac i Voždovac desno od autoputa

316-10-61: Novi Beograd i Zemun

850-14-07: Grocka

823-10-11, 823-10-12: Mladenovac

872-19-27: Obrenovac

825-11-13, 825-12-35: Sopot

830-22-60, 830-21-07: Barajevo

276-41-67: Krnjača

„Vandali čupaju bandere"

U EDB napominju da su u nekim delovima grada postavljene i „anti - vandal" sijalice jer su sve češći slučajevi da nasilnici razbiju sijalicu ili isčupaju banderu. „Anti-vandal" sijalice nije moguće razbiti običnim kamenom i uglavnom su duplo skuplje od običnih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.