Ukrštene reči

Izvor: Studio B, 24.Jul.2013, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrštene reči

Da li ste se ikada zapitali kada su i kako nastale ukrštene reči? Njihova istorija počinje pre tačno 100 godina, a jedan beogradski penzioner dao joj je i lični doprinos.

Prošao je tačno jedan vek od kad je u Njujorku objavljena prva moderna ukrštenica, po definiciji grafičko-slovna zagonetka koja je vrlo brzo osvojila ceo svet.

U svojoj enigmatskoj kancelariji na Banovom brdu Dragan Lojanica broji više od pola veka radnog staža u ukrštanju reči. Upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je on, u Narodnoj biblioteci pronašao prvu srpsku ukrštenicu iz 1925. godine.

Nešto što je od srednjoškolskih dana strastveni hobi-danas je za njega i profesija, koja je nažalost malo ili bolje reći, nimalo plaćena.

Danas mu je potrebno punih 5-6 sati da bi na kompjuteru sastavio jednu srednje tešku ukrštenicu, a nekad, kad je još davne 1959. počeo, i decenijama kasnije, bilo je potrebno i po nekoliko dana da bi se sastavila jedna obična ukrštenica, jer vam sem vujaklije, i sistema piši briši grafitnom olovkom i gumicom, u svesci u kvadratićima, ništa više nije bilo na raspolaganju. U svetu bez Gugla, Vikipedije i svih tih izvora informacija, nekad ste morali po komšiluku da se dovijate.

I kako to već biva u 21. veku hipertehnologija, ni ukrštenim rečima ljudi više nisu potrebni jer postoje kompjuterski programi koji sami sastavljaju vrlo izazovne i teške ukrštenice, priznaje Lojanica. Ipak, to ga kaže ne obeshrabruje, jer iako je reč o profesiji koja se u nas malo ceni i ama baš uopšte ne plaća, a opet nema novina bez ukrštenica, draž i nepodnošljiva lakoća ukrštanja reči inspirisala ga je i da napiše knjigu posvećenu tom  plemenitom hobiju.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.