Uhapšeni brat i ćerka Svetozara Marovića

Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni brat i ćerka Svetozara Marovića

Rukovodioci opštine Budve sumnjiče se da su prilikom izgradnje Poslovno-tržnog centra „Plaža” i platoa na plaži Jaz zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu za više miliona evra. - Među poznavaocima prilika u Crnoj Gori prevladava stav da je još pre dve godine započeo tihi obračun Đukanovića sa prvim ljudima u partiji, najpre sa Svetozarom Marovićem

Podgorica – U akciji hapšenja nekadašnjih i sadašnjih funkcionera opštine Budva privedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su brat i ćerka nekadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbija i Crne Gora Svetozara Marovića. Osim Dragana Marovića, koji je svojevremeno bio potpredsednik budvanske opštine, i Milene Marović Bogdanović, koja se nalazi na položaju opštinskog menadžera, po nalogu tužilaštva privedeni su: gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, nekadašnji prvi čovek te opštine Rajko Kuljača, kao i savetnik premijera Mila Đukanovića Aleksandar Tičić. Uhapšen je i službenik opštine Budva Đorđe Pavlović kao i Milojka Kovačević, Miodrag Samardžić, Dragica Popović, kao i v. d. direktora „Vodovoda Budva” Milenko Medigović.

Ovu vest objavile su TV Vijesti, i prema tom izvoru policija rukovodioce i službenike opštine Budve hapsi „zbog sumnje da su prilikom izgradnje Poslovno-tržnog centra ’Plaža’ i platoa na plaži Jaz zloupotrebom službenog položaja oštetili opštinu Budva za više miliona evra”.

Kako saopštava ova televizija, „svi uhapšeni su potpisnici spornih ugovora oko izgradnje tog centra i platoa na Jazu” i „bili su i članovi komisije užeg opštinskog rukovodstva koje je potpisalo spornu službenu zabelešku Aneks 3 izgradnje poslovnog centra”.

Prema navodima ovog izvora, „procena sudskih veštaka angažovanih od strane tužilaštva jeste da je opština Budva izgradnjom platoa na Jazu direktno oštećena za 2,1 milion evra, a milionska šteta je učinjena Aneksom 3 ugovora za poslovni centar”.

Tokom dana uhapšeni su privođeni na saslušanje pred glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

Advokat bivšeg potpredsednika opštine Budva Dragana Marovića Zdravko Begović rekao je da je tužilac njegovom klijentu odredio zadržavanje od 48 sati, „do dovođenja sudiji za istragu koji će odlučiti da li će mu biti biti određen pritvor”.

„On je danas zadržan, kao što će svi biti zadržani”, precizirao je on.

Begović je, nakon saslušanja Marovića pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, rekao da se on tereti za zloupotrebu službenog položaja.

(Plato na plaži Jaz)

„Dobio sam informacije da se radi o krivičnom delu iz oblasti organizovanog kriminala, i da je uhapšeno više osoba koje su u vreme kada je zaključen ugovor između Opštine Budva, kao investitora, i privrednog subjekta „Trejd Unika”, kao subinvestitora, bile na čelnim pozicijama u toj opštini”, kazao je Begović novinarima.

Begović je dodao da se radi „navodno o šteti, po stavu tužilaštva, koja iznosi sedam miliona evra”.

„Navodno je opština oštećena u pogledu poslovnih prostora, gde su zaključili anekse, a vrednost tih poslovnih prostora je mnogo manja nego što je bila primarnim ugovorom”, naveo je on. „Marović tvrdi da sa tim nema nikakve veze i da kao sekretar Sekretarijata u Budvi objektivno nije bio u mogućnosti da učestvuje u takvom pravnom poslu. Sutra, najkasnije preksutra, osumnjičeni će biti privedeni kod sudije za istragu Višeg suda koji će odlučiti da li ima osnova za određivanje pritvora osumnjičenim”, kazao je Begović. „Ja smatram da nema osnova za određivanje pritvora.”

Sumnja u nelegalno poslovanje pojavila se početkom godine kada se sudskom veštaku naredilo da sačini izveštaj u vezi s gradnjom platoa na plaži Jaz, nadomak Budve, na kojem su osim Madone nastupali „Rolingstonsi”, Leni Kravic i dve godine zaredom održan je „Egzitov” Si dens festival.

Zanimljivo je da su „Dnevne novine”, bliske kabinetu premijera Mila Đukanovića, nedavno objavile da je među bivšim i sadašnjim čelnicima budvanske opštine zavladao nemir nakon što je procurila informacija da je tužilaštvo dobilo negativan izveštaj veštaka u vezi sa gradnjom platoa na Jazu, a šteta se procenjuje na nekoliko miliona evra.

„Plato na Jazu je sagrađen početkom 2007. godine, uoči koncerta Madone, kada je navodno mimo zakonskih procedura i provedenih tendera taj posao dodeljen privatnoj budvanskoj firmi ’Gugi komerc’, čiji je investitor Branislav Savić. Spekulisalo se da je tim poslom nastala šteta od sedam miliona evra. Međutim, preciznu procenu dali su veštaci ekonomske i građevinske struke, čije nalaze trenutno analizira Specijalno tužilaštvo”, siže je navoda ovih novina.

Prema informacijama „Primorskih novina”, svi uhapšeni su potpisnici spornih ugovora oko izgradnja „Plaže” i platoa na Jazu. Oni su bili i članovi komisije užeg opštinskog rukovodstva koje je potpisalo spornu službenu zabelešku Aneks 3 izgradnje poslovnog centra „Plaža”.

Pored nalaza veštaka, policija je tada zaplenila kompletnu dokumentaciju za izgradnju koncertnog platoa.

Među dobrim poznavaocima prilika u Crnoj Gori prevladava stav da je još pre dve godine započeo tihi obračun Đukanovića sa nekim prvim ljudima u partiji, a najpre sa Svetozarom Marovićem. Kao uvertira tome usledila su prva hapšenja, njegovog brata Dragana, tadašnjeg predsednika opštine Kuljače i još desetak lokalnih opštinskih i partijskih šefova. Nakon toga organi policije, tužilaštva i sud su, posle nekoliko meseci zadržavanja u pritvoru, pustili osumnjičene i protiv njih nastavili da vode sudski spor da bi im pred nedavni kongres Demokratske partije socijalista izrekli zatvorske kazne od tri do osam godina.

Veliki broj analitičara veruje da Đukanović uvek pred neki novi „veliki političko-lični interes poseče poneku glavu od bliskih saradnika koji su moćni u partiji i koji bi mu mogli uzdrmati stolicu”.

„Marović nije nevin, ali je označen kao žrtva koju Đukanović mora da prinese na sto evroatlantskih nalogodavaca kako bi dokazao da je započeo oštri obračun sa nosiocima organizovanog kriminala”, kaže nam jedan ugledni analitičar, čiji zahtev za anonimnošću poštujemo. „Đukanović će pohapsiti sve za koje mu šefovi sa Zapada dostave spiskove, pod uslovom da su on i njegova porodica dobili ’status Jeljcina’. Ovaj moj stav najprisutniji je i među međunarodnim analitičarima stanja na Balkanu.”

Naš sagovornik kaže da ni Marovići neće sedeti skrštenih ruku i da su veoma moćni „bez obzira na to što je njihove dobre prijatelje sa potpredsedničkih mesta i iz Predsedništva na nedavnom kongresu Đukanović uklonio, naravno, poštujući njihovu želju”.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.