Ugostitelji pod lupom sanitaraca

Izvor: Politika, 18.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugostitelji pod lupom sanitaraca

Predstoje kontrole splavova, restorana i ostalih ugostiteljskih lokala i u toku najluđe noći. – Mandatne kazne za neispravne namirnice 20.000 dinara

U najluđoj noći i jeku slavlja, kada budu srećno trljali ruke što su rasprodali sve ulaznice za „fensi” splavove i restorane, ugostitelji mogu da očekuju iznenađenje kome se baš i nisu nadali. Dok uz gromoglasne zvuke trubača veseli sugrađani budu odbrojavali poslednje sekunde ove godine sanitarni inspektori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neće se, kako najavljuju, libiti da upadnu u kuhinje bučnih objekata.

Preventive radi, budući da će bezmalo pola grada 31. decembra mezetiti i pijuckati u nekoj od kafana, ova inspekcija Ministarstva zdravlja već je krenula u veliku kontrolu urednosti i kvaliteta usluga u ugostiteljskim objektima. Kako je objasnio primarijus dr Zoran Panajotović, načelnik beogradskog odeljenja sanitarne inspekcije, veće akcije, poput ove, organizuju se tri puta godišnje, a na proveru urednosti ne zaboravljaju ni u toku svakodnevnih delatnosti.

– Pedesetak sanitarnih inspektora sve do pravoslavne nove godine kružiće po restoranima na području svih 17 opština. Ozbiljnost ugostitelja biće svuda na probi. Za sanitarnu inspekciju neće biti pauze i proslava, radiće i vikendom. Nema pravila gde smo sve ranijih godina nalazili nepravilnosti, pa ne možemo reći da su gradski restorani čistiji od prigradskih i obrnuto – istakao je Panajotović.

Nova godina, kaže, nije merilo za obim nepravilnosti u ugostiteljskim objektima, jer tada gazde daju sve od sebe da hrana bude što ukusnija, a restoran bleštaviji i čistiji kako bi im gosti došli i naredne godine.

Međutim, ukoliko inspekcija uoči bilo kakav nedostatak u kafani, da je kuvarevo odelo prljavo ili da čak i ne nosi odgovarajuću uniformu odmah pišu mandatnu kaznu od 5.000 dinara i šalju prijavu sudiji za prekršaje. Ista sankcija sledi gazdi restorana koji nema dovoljno pribora za služenje gostiju, pa njegovi radnici slažu hranu na ovale prstima ili salvetama. Ukoliko inspektori pronađu namirnice sa isteklom deklaracijom naplaćuju mandatnu kaznu od 20.000 dinara i takođe pišu prekršajnu prijavu. Sanitarna inspekcija u proseku mesečno napiše oko 300 mandatnih kazni i zatvori oko 15 objekata.

– Uporedo kontrolišemo ćevabdžinice i kioske brze hrane i veliko hvala Skupštini grada koja je naložila uklanjanje oko 500 kioska. Očekujemo u toku naredne godine dopunu zakona o zabrani pušenja. Ako uhvatimo kuvara, pekara sa zapaljenom cigaretom odmah sleduje kazna, ali nadam se da će zakonskom dopunom biti zabranjeno pušenje i u klubovima penzionera i frizerskim salonima – objasnio je Panajotović.

D. Jokić

[objavljeno: 18/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.