Izvor: Blic, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenjem do lepšeg života

Sitno seckajući luk, papriku i paradajz Vasilije, Miloš, Snežana, Damir, Srđan, Maja, Rada, Marko i Saška pripremali su sataraš za ručak. Kažu da vole da kuvaju i jedva čekaju da zahladi pa da na red dođu i sarme. Oni svakog radnog dana od osam ujutru u atomskom skloništu u Nehruvoj ulici, gde je smešteno Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, počinju uzbudljiv put saznanja.

Tkanje, šivenje, ručni rad, knjigovezanje, izrada predmeta od keramike samo su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neke od svakodnevnih aktivnosti kroz koje prolazi pedesetsedmoro dece. Posebno zadovoljstvo je učestvovanje u aktivnostima KUD „Biserno srce".

- Osnovni cilj je da decu osposobimo za život. Učimo ih da vezuju pertle, da se sami oblače i rade neke uobičajene stvari - ispričala je Rada Božinovski, predsednik ovog Društva, koju deca zovu „Rajka policajka". Njoj taj nadimak ne smeta, jer, kako kaže, oslikava kakav bi odnos roditelji trebalo da imaju prema deci.

- Kod mene su osnovna pravila red, rad i disciplina, ali i ljubav, vera i nada. Poenta je da dete mora samo da uradi neke stvari. Bez preteranog zaštitniočkog odnosa. To je jedini način da živi u ovom svetu - objasnila je naša sagovornica.

Boravak dece ograničen je na četiri sata, jer se prostorije nalaze u skloništu i po preporuci stručnjaka ona ne smeju da tu provodu više vremena zbog nedostatka svetlosti.

- Planiramo da proširimo prostorije kako bi i deci sa težim oštećenjima mogla da dođu. Zbog našeg položaja to za sada nije moguć - kaže Božinovska.

Ne postoji poseban princip prijavljivanja, dovoljno je da roditelj prepozna posebne potrebe svog deteta i da ga dovede.

Škola u skloništu

Svaka beogradska opština ima posebno Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, a jedno od najaktivnijih je na Novom Beogradu. Ono postoji od 1974. godine. Prvobitno su radili u prostorijama OŠ „Novi Beograd", kasnije po kućama, a poslednje četiri godine smešteni su u atomskom skloništu u Nehruovoj 117.

Raspored radionica

ponedeljak domaćinstvo i keramičarska radionica utorak kulturno-zabavne radionice i časovi folklora sreda psihološka i knjigovezačka radionica četvrtak kreativna i tkačka radionica petak sportsko-korektivna radionica .

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.