Izvor: Blic, 19.Dec.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZBUNA U VRTIĆIMA Crevni paraziti otkriveni kod 16 mališana

Kod 16 dece u pančevačkim vrtićima dokazano je prisustvo crevnih parazita, saopšteno je iz Doma zdravlja Pančevo.

Kako se navodi na portalu "013 info", deca kod kojih je nalaz na crevne parazite bio pozitivan ne pohađaju kolektiv, a u toku je dalja provera. Reč je o 13 mališana iz vrtića "Slavuj", dok je troje iz drugih objekata.

U Domu zdravlja je rečeno i da je dete kod kog su posumnjali da se radi o zarazi, prema rečima vaspitača, više dana boravilo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vrtiću. Roditelji nisu obavestili vaspitače da je dete pod terapijom zbog suspektne infekcije, a odmah nakon saznanja dete je povučeno iz kolektiva.

Po saznanju o crevnoj parazitozi, sestra sa preventive iz Predškolske ustanove "Dečja radost" je obavestila Službu za zdravstvenu zaštitu dece. Nakon toga, iz Doma zdravlja su data uputstva o pojačanom higijenskom nadzoru, koja podrazumevaju redovno pranje ruku, zamenu posteljine, dezinfekciju igračaka, radnih površina i pojačanu dezinfekciju sanitarnih prostorija.

Nakon obavljenog roditeljskog sastanka roditelji su dobili obaveštenje iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece o bolesti, načinu prenošenja i postupcima u slučaju pojave simptoma i znakova bolesti. Dat je savet vaspitačima i roditeljima da se deca mogu vratiti u kolektiv tek nakon sprovedenog lečenja i negativnog nalaza stolice na parazite.

Predškolska ustanova: Nema zaraze, ni epidemije

Direktorka PU "Dečja radost" ističe da nema nikakve zaraze niti epidemije u pančevačkim vrtićima.

- Takve stvari su normalne u vrtićima i dešavaju se redovno, poput boginja, a kako se sve odvijalo krajem novembra, sada je sa tim već gotovo. U pitanju je bilo jedno dete, za koje nam nisu rekli da već prima terapiju, a preostala deca od ukupno njih 12 su njegova braća i sestre - objašnjava ona.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pančevo: 16 mališana u vrtićima ima crevne parazite

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2017

Kod 16 dece u pančevačkim vrtićima dokazano je prisustvo crevnih parazita, saopšteno je iz Doma zdravlja Pančevo...Kako se navodi na portalu "013 info", deca kod kojih je nalaz na crevne parazite bio pozitivan ne pohađaju kolektiv, a u toku je dalja provera. Reč je o 13 mališana iz vrtića "Slavuj",...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.