USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA BEOGRADA

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USVOJENA STRATEGIJA RAZVOJA BEOGRADA

BEOGRAD- Skupština grada Beograda na sednici usvojila je Strategiju razvoja Beograda. Ovaj strateški dokument Urbanistički zavod Beograda i Palgo centar izradili su zajedno sa Komisijom za izradu strategije, koju je obrazovao gradonačelnik Beograda, a u skladu s njim biće planirana i razvijana budućnost grada i uspostavljen sistem odgovornosti aktera za realizaciju prioriteta do 2016. godine. Strategija je dostavljena na razmatranje svim gradskim opštinama, čije su sugestije uvrštene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

– Ukoliko Beograd želi da bude metropola, mora da ima ovakav dokument, u kom se jasno određuju planski prioriteti za njegov razvoj. Prioriteti su obrađeni u okviru ekonomskog i socijalnog razvoja, održive prirodne i životne sredine, urbanog razvoja, razvoja saobraćajne i tehničke infrastrukture i energetske održivosti grada, kao sve značajnijeg pitanja, i institucionalnog razvoja – rekao je pomoćnik gradonačelnika Dejan Vasović, koji je i predsedavao Komisiji za izradu strategije.

Prema njegovim rečima, strukutra gradske privrede u narednom periodu mora da doživi izmene, a u ovoj strategiji po prvi put su jasno naznačene kreativne industrije i značaj istraživačkih, naučnih i razvojnih industrija, odnosno primena novih znanja i tehnologija. Beograd pre svega mora da se orijentiše na industriju usluga i komunikacija, kako transporta tako i elektronskih komunikacija, a kao univerzitetski centar mora da razvija i naučna i primenjena naučna istraživanja, odnosno naučne inkubatore, kako bi novija znanja mogao da prilagodi i primeni u privredi. U strategiji su obrađeni i značajni resursi koje Beograd ima za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju.

– Beograd značajnu pažnju mora da posveti socijalnom razvoju i da poveća postojeći nivo socijalne infrastrukture, pre svega izgradnjom vrtića i škola, ali i razvojem sistema za korišćenje tih objekata. U okviru socijalnog razvoja moramo da vodimo računa i o svim našim sugrađanima kojima je potrebna pomoć za prevazilaženje ovih teških vremena tranzicije. Moramo doprineti i stvaranju uslova za ravnomeran razvoj, što znači novu obuku i doškolovavanje, čime ćemo omogućiti ponovno zapošljavanje onih koji nisu imali sreće u tranziciji – rekao je Dejan Vasović.

On je istakao da čitav razvoj mora da vodi i jasnom unapređenju prirodne i životne sredine, jer razvoj bez ovog segmenta nije održiv, kao i da grad mora da smanji zagađenje životne sredine i emisiju ugljen-diosksida, čemu strategija posvećuje posebnu pažnju. Beograd ima posebnu sreću da je smešten na dve velike reke i ima velike zelene površine, čak i u samom gradskom centru, a te prirodne resurse mora da zaštiti. Svi zagađivači moraju da budu identifikovani i zagađenje mora da se svede na najmanju moguću meru. U skladu sa očuvanjem i unapređenjem životne sredine mora da bude i razvoj novih industrija.

– Što se tiče urbanog razvojnog identiteta, Beograd mora jasno da identifikuje šta ga čini značajnom metropolom u ovom delu Evrope i te prednosti mora da razvija. Mi smo već organizovali više međunarodnih arhitektonskih konkursa, što ćemo raditi i u budućnosti, a organizovaćemo i domaće konkurse, kako bismo što više povećali kvalitet građene sredine. S druge strane, predstoji nam ozbiljna rekonstrukcija stambenih, poslovnih i privrednih objekata, što zbog promena tipa poslovanja, što zbog neophodne energetske rekonstrukcije i njihovog održavanja. Više od 80 odsto stambenih objekata u Beogradu su u trećoj četvrtini svog eksploatacionog veka, pa je neophodno da se oni unaprede i rekonstruišu, čime će se omogućiti njihovo korišćenje u narednih 20 i više godina – rekao je Vasović.

U okviru razvoja tehničke infrastrukture za Beograd je od velikog značaja unapređenje kompletne vodovodne, kanalizacione i eneregetske infrastrukture, koje znatno opterećuju gradski budžet. Ovome će, prema rečima pomoćnika gradonačelnika, posebno doprineti mere za energetsku efikasnost i uštedu energenata.

Ulagati u razvoj vodnog saobraćaja

Beograd ima kapacitet i za razvoj vodnog saobraćaja, koji bi mogao da bude značajan budući da se Beograd nalazi na dve reke. U skladu s tim je i orijentacija grada da uredi priobalje i stvori mogućnosti za unapređenje vodnog saobraćaja – rekao je Dejan Vasović.

On je podsetio da grad dosta ulaže u saobraćajnu infrastrukturu, a izgradnjom dva mosta preko Save i Dunava i obilaznice oko Beograda doprineće razvoju drumskog saobraćaja. Predstoji i unapređenje postojeće železničke infrasturukture i saobraćaja kao ekološki prihvatljivijeg i po kapacitetima daleko značajnijeg u odnosu na prevoz autobusima i trolejbusima. U strategiji su predstavljeni i planovi grada za razvoj, šinskog saobraćaja, odnosno nezavisnog gradskog metroa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.