U vrtlogu vodoinstalaterskih prevara

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vrtlogu vodoinstalaterskih prevara

Zamenu odvoda u kupatilu, sifona i preliva na kadi sugrađanin iz Tadeuša Košćuška platio 30.000 dinara

Meta vodoinstalatera, koji slivnike u kupatilu naplaćuju kao da su od zlata nedavno je bio i sugrađanin Željko Žugić, iz Ulice Tadeuša Košćuška. Zamenu odvoda ispred kade platio je 30.000 dinara, što je tada iznosilo 351 evro, a da je prevaren potvrdio mu je vodoinstalater koji mu je juče došao po preporuci i objasnio da bi on te radove maksimalno naplatio 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra, što je sedam puta manje.

Žugić je predstavljao idealnu žrtvu za vodoinstalatere firme „Duga”, iz Ulice dr Milutina Ivkovića 2A, koji su, kako su potvrdili i u tržišnoj inspekciji, i njima poznati jer im stiže mnogo prijava protiv vlasnika preduzeća Tomislava Dimića. Željko Žugić se kreće pomoću invalidskih kolica, dok je njegova osamdesetdvogodišnja majka izgubila sluh.

– Nisam mogao kolicima da prođem do kupatila i nadgledam radove, a majstori su bili izuzetno neprijatni prema majci, jer zbog gluvoće glasnije govori, pa smo se sklonili i nismo kontrolisali njihovo poslovanje. Morali smo hitno da zovemo majstore, neprijatan miris iz kupatila se širio po celom stanu, pozvali smo vodoinstalatersku radnju „Profesional”, čiji smo letak našli u poštanskom sandučetu. Međutim, umesto njihovih radnika došli su vodoinstalateri firme „Duga”, kao podizvođači radova. Pogledali su o čemu se radi i konstatovali kvar na koji je dan pre toga sumnjao moj komšija, pa sam poverovao da su pošteni – objasnio je Žugić.

Nije imao predstavu koliko košta popravka, odmah ih je pitao za cenu i jedan od dvojice majstora rekao je da zamena podnog sliva staje 20.000 dinara. Žugić je pristao da plati, a mladić koji je izustio cenu otišao je iz stana. Ubrzo je došao drugi majstor i nastavio da radi sa vodoinstalaterom Tomom, za koga je u razgovoru saznao da je vlasnik „Duge”.

– Pronašli su i novi kvar na prelivniku u kadi, rekli su da ne valja jer je od mesinga. Pitao sam koliko će to koštati, a Toma mi je namignuo i rekao: „Novac nije važan, videćeš cenovnik na kraju”. Pomislio sam da je to jeftina popravka – objasnio je Žugić.

Majstor Toma se zatim pojavio sa masom računa i fiskalnom kasom i tražio 30.000 dinara. Pokazao je Žugiću cenovnik, koji je potvrdio da popravka odliva van kade ne košta 20.000 dinara, kako su prvobitno rekli, već dve hiljade manje, a zamena preliva 12.000 dinara.

– Progutao sam knedlu i platio. Put ka kupatilu bio mi je prohodan tek kada su otišli. Oblio me je hladan znoj kada sam video da su ugradili slivnik manjeg obima, ispod nisu stavili gumeni dihtung, pola kade bilo je prekriveno žutom mrljom, koju smo kasnije strugali turpijom, preliv je bio zabetoniran, voda je sporo oticala, a kada izgrebana. Novi, preporučeni vodoinstalater mi je rekao da to nisu uradili profesionalci, da na računu piše da su zamenili preliv, a uopšte ga nema, zabetoniran je, kao i da sifon, čiju su mi zamenu papreno naplatili, u prodavnici košta 500 dinara. Sad moram da menjam kadu, pa će me sve ukupno koštati oko 50.000 dinara – objasnio je Žugić.

Ubrzo zatim novi odvod se zapušio i voda je preplavila kupatilo. U pomoć je pritekao prijatelj, koji je juče potvrdio reporterima „Politike”, da je u cevima koje se nadovezuju na slivnik pronašao komade maltera. Nije mu onda bilo jasno šta su to „Dugini” majstori popravili.

Žugić se žalio i tržišnoj inspekciji, ali su mu rekli da, ukoliko je potpisao račun i dobio fiskalni, oni tu ništa ne mogu, već da pokuša da pravdu istera preko suda.

– Osećam se potpuno nezaštićeno, inspekcija je ta koja treba da me štiti, a ne da me upućuje na sud. Sudski procesi u Srbiji obično traju po pet godina, dotad će pare koje sam izgubio biti obezvređene. Niko me ne može ubediti da ne postoji vodoinstalaterska mafija, tako se ponašaju – istakao je Žugić.

U tržišnoj inspekciji i juče su potvrdili da će od naredne nedelje intenzivirati kontrole ozloglašenih majstora prevaranata i da će učiniti sve što je moguće da im stanu na put.

D. Jokić

[objavljeno: 16/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.