U školu sa majstorima

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školu sa majstorima

Letnji meseci i odsustvo đaka iskorišćeni su samo za sitnije popravke, a najznačajnije investicije u većini osnovnih i srednjih škola čekaju septembar. Nešto obimniji radovi završeni su u svega nekoliko škola. U Beogradu ih ima 280, a uprkos značajnim ulaganjima, veliki broj njih još ima loše toalete, stari nameštaj i zastarelu opremu za učenje.

Od oko 25 škola kojima jeGrad odobrio sredstva za renoviranje i nabavku nameštaja, radovi su završeni u polovini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Od 1,8 milijardi dinara koliko je planirano da se uloži u škole ove godine, do sada je potrošeno 750 miliona. U planu imamo zamenu nameštaja u više od 60 škola i izvođenje raznih građevinskih radova u oko 170. Nemam povratnu informaciju šta je do sada urađeno- kaže za „Blic" Vladimir Todić, gradski sekretar za obrazovanje. Početku nove školske godine, ipak najviše će se obradovati učenici Osnovne škole „Branko Radičevića" u Barajevu koji će učiti u novim učionicama, a đaci u Vrčinu konačno su dobili fiskulturnu salu.

Za razliku od njih, učenike OŠ „Petar Kočić" dočekaće „stare i memljive" učionice, gde će radovi početi tek u septembru. Letnji raspust nisu iskoristili ni u OŠ „Kralj Aleksandar I", kao ni u Petnaestoj gimnaziji. Tokom jula i avgusta u nekim školama majstori su popravili krovove koji prokišnjavaju, promenili sanitarne čvorove, okrečili učionice i hodnike i asfaltirali sportske terene.

Ni pretnje ne pomažu

U većini škola prazne klupe i lepo vreme nisu iskorišćeni. Majstori će u njih ući kad i đaci. U školama i Sekretarijatu za obrazovanje kažu da je reč o „malom kašnjenju" zbog komplikovane procedure Zakona o javnim nabavkama. Tako učenici zemunske OŠ „Petar Kočić" i ovu školsku godinu počinju u starim klupama, uprkos pretnjama roditelja da neće dopustiti deci da se vrate, ako tokom leta ne počnu radovi.

- Roditelji su bili revoltirani što sve ide sporo. Ipak, popustili su pošto im je obećano da će za dvadesetak dana krenuti radovi u starom delu škole, a ovih dana počinje sanacija fiskulturne sale. Tokom leta je na veliko insistiranje roditelja asfaltirano školsko dvorište, a ugrađeni su alarm i video nadzor - rekao je Miodrag Kuburović, direktor OŠ „Petar Kočić".

Krov se ruši

Takođe, i u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar I" u Novom Beogradu propustili su letnji raspust, pa će oko 800 đaka još dva meseca koristiti samo 12 toalet kabina, na prvom spratu. Dok su u OŠ „Siniša Nikolajević" novcem koji su dobili od sekretarijata uspeli da renoviraju samo polovinu toaleta.

- Izgradnja mokrih čvorova, zamena nameštaja i rekonstrukcija krova počenje u septembru. Sredstva su odobrena, ali bilo je nekih kašnjenja. Uspeli smo samo da asfaltiramo dvorište - objašnjava Milan Pušica, direktor škole „Kralj Aleksandar I".

Slično je i u Petnaestoj gimnaziji, gde je još jedan letnji raspust protekao bez radova na nadogradnji i sanaciji krova, koji je stradao pre više od dve godine. I ovde očekuju početak radova polovinom septembra, kad već đaci uđu u učionice, ali ističu da su, tokom leta zamenjeni stari prozori.

Čučavci na Dorćolu

Učenike OŠ „Vuk Karadžić" ni ove godine neće dočekati nova ograda, sanirani mokri čvorovi niti rekonstruisana mala zgrada. Za sada moraće da se zadovolje sređenom fiskulturnom salom i okrečenim učionicama.

- Zgrada naše škole se nalazi pod zaštitom države, a muče nas i neraščišćeni vlasnički odnosi tako da stari deo zgrade koji je u najlošijem stanju ne možemo da renoviramo. Postignut je dogovor sa Opštinom Stari grad da oni finansiraju ogradu sa 10 miliona dinara i sa još toliko adaptaciju male zgrade, dok je Grad izdvojio oko 30 miliona dinara. Na nama je da sada raspišemo tender i nadam se da će bar u drugom polugodištu đaci imati pristojnije uslove za rad - rekla nam je Nada Bjeloglić, direktorka OŠ „Vuk Karadžić".

Ispunili očekivanja

1. OŠ „Branko Radičević", Barajevo

2. OŠ „Banović Strahinja", Čukarica

3. Tehnička škola za dizajn kože, Savski venac

4. Turističko-ugostiteljska škola, Savski venac

5. OŠ „Miloje Pavlović", Čukarica

Kasne sa radovima

1. OŠ „Petar Kočić", Zemun

2. OŠ „Vuk Karadžić", Dorćol

3. OŠ „Boško Palkovljević Pinki", Batajnica

4. OŠ „Siniša Nikolajević", Vračar

5. OŠ „Sava Jovanović Sirogojno", Zemun

Najviše urađeno u Barajevu

Završena je izgradnja novog dela škole „Branko Radičević" od 2.000 kvadrata i 16 učionica, koja je sa starim povezana pasarelom. Uređeno je i dvorište i ostalo je još samo da se ove nedelje unese nameštaj. Građena je godinu dana i koštala je 110 miliona dinara.

Do 1. septembra biće završena gradnja sportske hale u Osnovnoj školi „Sveti Sava" u Vrčinu, oko koje je bilo puno problema.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.