U septembru otvaranje Ulice Mome Kapora

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U septembru otvaranje Ulice Mome Kapora

Svečanost povodom otkrivanja uličnih tabli sa imenom velikog pisca, slikara i novinara mogla bi da bude upriličena u toku održavanja festivala „Momin krug”

Ulica Mome Kapora na Vračaru – od Bore Stankovića do Tamnavske – svečano će biti otvorena u prvoj polovini septembra, najverovatnije u toku održavanja petog festivala „Momin krug”. Za svečanost pred kraj leta sve je već spremno. Inicijativa „Politike” da po slikaru, književniku i novinaru bude nazvana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedna od prestoničkih ulica usvojena je još 23. juna u Skupštini grada. Bez ijednog glasa protiv, odbornici su izglasali predlog da deo Mačvanske na Vračaru, kod Hrama Svetog Save, ponese njegovo ime. U materijalu dostavljenom gradskim parlamentarcima navedeno je da je ova inicijativa Kolegijuma lista „Politika” odobrena u Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova, uz prethodnu saglasnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz kratak osvrt na Kaporov životopis. Istog dana odluka o preimenovanju objavljena je i u „Službenom listu grada Beograda”. Ostalo je još da Skupština grada finansira izradu uličnih tabli koje će potom biti postavljene.

– Nema većih tehničkih prepreka, posebno ne administrativnih, jer smo sve potrebne odluke već izglasali. Otkrivanje table na kojoj će pisati Ulica Mome Kapora moglo bi da bude organizovano u toku festivala „Momin krug”, ali nam je posebno važno da počne školska godina, da se deca vrate u klupe, da se u Beograd sa odmora vrate njegovi građani. Jer, Kapor je bio neko ko je ovekovečio prestonicu u svojim pričama i romanima, tako da je to najmanje kako možemo da mu se odužimo – poručuje Jasmina Mitrović-Marić, predsednica Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova.

Imenovanje i svečanost povodom otvaranja ulice nazvane po slikaru, književniku i višedecenijskom saradniku „Politike” podržala je i Kaporova supruga Ljiljana. Ona je svojevremeno izrazila nadu da neka od vračarskih ulica ponese Momino ime jer je veliki pisac najviše živeo u tom prestoničkom kraju.

– Bilo bi zaista divno da svečanost povodom otvaranja ulice bude upriličena u toku festivalskih dana posvećenih Momi Kaporu. Trenutno smo u fazi organizovanja festivala koji bi trebalo da se održi u prvoj polovini septembra. Postoji ideja da postavimo neku predstavu o Beogradu ili songove iz kabarea „Halo Beograd” – najavljuje Ljiljana Kapor, predsednica Zadužbine „Momo Kapor”.

Predlog podnet 13. aprila

U predlogu kolegijuma „Politike” da jedna ulica u Beogradu ponese ime Mome Kapora, podnetom Skupštini grada još 13. aprila, istaknuto je da Momo Kapor (1937–2010) spada u „krug izuzetnih ljudi koji su svojim delima istinski zadužili Beograd”.

– Malo je pisaca koji su sa takvim entuzijazmom i neobičnim šarmom pripovedali i govorili o svom Beogradu kao što je to činio Momo Kapor. Šarm beogradskog života koji je najbolje iscrtavao rečima i olovkom Momo Kapor postaje jedna od najvećih znamenitosti našeg grada – naveo je Kolegijum „Politike” u inicijativi.

Kapor je decenijama bio saradnik najstarijeg dnevnog lista na Balkanu. U njegovim neponovljivim nedeljnim kolumnama ilustrovanim autentičnim crtežima, čitaoci „Politike” mogli su da saznaju sve o našim naravima i običajima, beogradskim komšijama, „malim ljudima” koje srećemo po gradskom prevozu, o čarobnim sadržajima iz bakinog špajza i mamine kuhinje... Autor je brojnih romana, zbirki priča, dokumentarnih filmova i televizijskih emisija. Prevođen je na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.