Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju u Beogradu protest zaposlenih u Pošti Srbije

Sindikat PTT Srbije i sindikat JP PTT saobraćaja Srbija "Nezavisnost" su danas najavili protest zaposlenih u Pošti Srbije za nedelju, 12. novembar, u Beogradu.

Protest će biti pod parolom "Vratite nam oteto", jer su nezadovoljni zaradama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću.

"Sindikati traže da ih hitno primi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, da im se isplati deo od zarade iz dobiti i da im se vrati deo zarade koji je umanjen novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 2014. godine", rekao je na konferenciji za novinare predsednik sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović.

Po njegovim rečima, iako Pošta Srbije nije budžetski korisnik i uspešno posluje, pa je prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, zaposleni u tom javnom preduzeću imaju, kako je naveo, "ubedljivo najniže zarade u javnim preduzećima".

"Prosečna zarada u javnim preduzećima je između 50.000 i 60.000 dinara, a kod nas je 42.000 dinara, ali oko 11.000 poštara, šalterskih radnika, odnosno svi sa srednjom stručnom spremom, nakon umanjenja od novembra 2014. ; imaju oko 35.000 dinara", kazao je Pavlović.

Objasnio je da iako su javna preduzeća, čiji je osnovač država, dužna da pola dobiti stave na raspolaganje osnivaču, odlukom rukovodstva prošle godine je Pošta Srbije stavila na raspolaganje državi 70 odsto dobiti.

"Zbog toga smatramo da ostatak dobiti treba da podele zaposleni", rekao je Pavlović.

Dodao je da je predstavnike Vlade Srbije sa zahtevima nezadovoljnih radnika Pošte Srbije upoznao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sa kim su predstavnici sindikata prethodno razgovarali i da ima nagoveštaja da se na rešavanju nekih zahteva već radi.

Protest u nedelju 12. novembra, u 12.00 sati, ;počinje ispred centrale Pošte Srbije u Takovskoj ulici, a učesnici će potom otići do Skupštine i Predsedništva Srbije, zatim do Ministarstva finansija i do Vlade.

Predsednica sindikata JP PTT Saobraćaja Srbija Nezavisnost Snežana Marković, istakla je da je "kap koja je prelila čašu nezadovoljstva" izjava ministra finansija Dušana Vujovića da stotine zaposlenih u Pošti Srbije "samo broje novac".

"Zaposleni u Pošti Srbije su ogorčeni zbog ove izjave i očekujemo izvinjenje, jer Pošta Srbije je pošta 21. veka i prihod se ne ostvaruje na taj način", rekla je ona.

Kako je naglasila, šalterski radnici obavljaju na stotine transakcija i više od 700 različitih usluga.

"U poštama Srbije se obavi četiri puta više finansijskih transakcija nego što obavi čitav bankarski sektor u zemlji", rekla je ona.

Marković je navela da je dobit Pošte Srbije iskorišćena da oko 720.000 penzionera dobiju novčanu naknadu od 5.000 dinara.

"Mi ćemo biti istrajni u svojim zahtevima, jer je nenormalno da oni koji se finansiraju iz budžeta dobiju povećanje zarade, a da mi koji stvaramo prihod i uplaćujemo u budžet ne dobijemo ništa", rekla je ona i dodala da je protest u Beogradu isključivo socijalne prirode i da nema političku pozadinu.

Sekretar sindikata PTT Srbija i član štrajkačkog odbora Branko Kalajanović kazao je da zaposleni u Pošti Srbije ne žele više da budu partijski plen nakon izbora, naglašavajući da je radnicima "muka od partijskih borbi unutar preduzeća".

"Posao vlade je da nam postavi menadžment i na mestu prvog čoveka profesionalca", rekao je Kalajanović.

Predstavnici dva sindikata su istakli da njihovu reprezentativnost ne treba dovoditi u pitanje jer od 15.000 zaposlenih, njihovo članstvo broji 10.000 ljudi.

Dodali su i da nisu organizatori blokade Glavnog poštanskog centra u Zemunu, ali podržavaju tamošnje zahteve, mada ne i način.

Predstavnici sindikata najavili su štrajk zaposlenih za 20. novembar, ukoliko do tada ne dođe do dijaloga sa Vladom Srbije.

Carina: Zbog štrajka u Pošti Srbije kasni isporuka pošiljki

Uprava carina Ministarstva finansija Srbije je danas saopštila da zbog štrajka službenika Pošte Srbije kasni isporuka pošljki.

Do zastoja u poštanskom saobraćaju, u sve tri carinsko-poštanske ispostave - u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, došlo je usled štrajka poštanskih službenika, navela je Uprava carina.

Uprava carina je saopštila da su mnogo brojne primedbe stranaka zbog toga.

"U Beogradu se od 8. novembra pošiljke ne isporučuju i ne otpremaju iz Glavnog poštanskog centra, iako se postupak carinjenja pristiglih pošiljaka odvija uobičajenom dinamikom", navela je Uprava carina.

Dodaje se i da je "slična situacija i u Novom Sadu i Nišu".

Carina upozorava da bi nastavak štrajka u Pošti Srbije mogao dovesti do potpune blokade rada carinsko-poštanskih ispostava.

Deo službenika Pošte Srbije protestuje danima jer su nezadovoljni platama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.