Turski specijaliteti služiće se narednih dana u Beogradu

Izvor: 24sata, 27.Okt.2014, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski specijaliteti služiće se narednih dana u Beogradu

Svi ljubitelji tradicionalne turske kuhinje moći će u narednih nedelju dana da uživaju u hrani i poslasticama tog podneblja pošto u Beograd dolaze šefovi kuhinje hotela Grand Hajat iz Istanbula Turan Akaja i Vejsel Adijaman.

Oni će, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog Hajata, do nedelje 2. novembra u hotelu Hajat pripremati tradicionalne turske specijalitete, pikantne umake i jedinstvene kombinacije potpuno svežeg povrća, egzotičnog voća, začinskog bilja, mesa, ribe >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << i morskih plodova.

Turska se kuhinja temelji na raznovrsnim prvoklasnim i svežim namirnicama, a njena tajna leži u harmoničnom kombinovanju različitih sastojaka i rafiniranom korišćenju raznolikih začina.

U turskim tanjirima se susreću istok i zapad, pa se prepoznaju kulinarski uticaji različitih istorijskih razdoblja, podneblja i kultura: vizantijske, osmanske, balkanske, mediteranske, persijske, islamsko-arapske, indijske.

U Turskoj se svakodnevno jede u društvu rođaka, komšija, prijatelja i poznanika, a postoje tri glavna obroka, doručak, ručak i večera.

Za doručak je uobičajen hleb, voćni namazi, med, sir, masline, sveže povrće, paprika, krastavci i paradajz i suhomesnati proizvodi, kao što je sudžuk.

Tu su i jaja spremljena na različite načine, kuvana, pečena sama ili s povrćem, odnosno sirom.

Ujutro se pije čaj, kafa, zaslađeno mleko, voćni sirupi, posebno od grožđa.

Ručak se jede kod kuće ili u društvu, u restoranima, najčešće u zalogajnicama (lokanta) u kojima se nudi nekoliko dnevnih jelovnika s malim toplim jelima, među kojima su najčešće supe, meso i povrće sa roštilja, deserti i voće.

I kod kuće se za ručak spremaju mala jela koja ne zahtevaju dužu pripremu.

Večera se sastoji od nekoliko vrsta predjela, supe, glavnog jela, priloga, salate i deserta. Večera se i običnim danom jede u društvu koje se okuplja i bez posebnog poziva, a kako se servira i više od desetak različitih jela, može trajati satima.

Započinje aperitivom, a za predjelo se serviraju razna mala jela, najčešće od mesa, ribe, plodova mora, povrća i sira.

Omiljeni turski napitak kafa tradicionalno se sprema u džezvi, tako da se u njoj na laganoj vatri istovremeno zagrevaju voda, kafa i šećer. Kada napitak postane penast sipa se u male šoljice i servira.

Turci i dalje vole i kafu i gledanje u šolju, ali je nakon što su izgubili Jemen, nacionalni napitak postao čaj, koji je vrlo gust, pa ga svako sam prema svom ukusu razređuje vrućom vodom iz samovara.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.