Izvor: Politika, 10.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistička meka Evrope

Naslonjen na Dunav, dnevni i noćni provod u srpskoj prestonici je isto tako fantastičan kao i grad – piše Ričard Grin, novinar „Sandej tajmsa”

Vikend proveden u Beogradu za Ričarda Grina, novinara londonskog „Sandej tajmsa”, više je nego predah od obaveza i stresnog posla. Dunav, noćni provod, arhitektura grada, Muzej Nikole Tesle, Titov grob, domaća kuhinja – dovoljni su razlozi da Britanci, ali i oni koji čitaju ovaj tabloid, posete srpsku prestonicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Maršruta počinje na Kalemegdanu. Pogled na susret dveju reka i zaljubljene parove dok šetaju parkom čari su zbog kojih će Grin pamtiti naš grad. U Knez Mihailovoj ulici uživao je u gibanici i šljivovici. Primetio je i brojne butike duž glavne štrafte. Poseban utisak u užem gradskom jezgru na njega je ostavila „silikonska dolina”.

– Ne smete izostaviti šetnju svetski glamuroznom Ulicom Strahinjića Bana, gde su barovi i devojke još glamurozniji. „Kandahar” i „Insomnija” su posebno zanimljivi – piše Grin.

Ni kafići na obali Ade Ciganlije nisu promakli oku i ostavili gosta ravnodušnim. A šta je posle noćnog provoda najbolje nego odmor pored reke.

– Vredi prošetati pored Dunava u Zemunu. Ako ste željni kaldrme, predivni boemski stari grad na reci nalazi se oko pet kilometara severno od Ade Ciganlije. Ovaj deo poznat je po izvrsnim ribljim restoranima i kuli Sibinjanin Janka – navodi predstavnik sedme sile.

U reportaži o Beogradu Grin je pohvalio i taksiste koji su mu pomogli da za kratko vreme upozna grad. Možda je čuo, ali nije ispisao i neku čaršijsku priču.

– Vožnja taksijem za četiri funte često uključuje i vozača koji će kao vodič pokazati ljušturu kineske ambasade i šokantne rane nanete državnim ustanovama u bombardovanju NATO 1999. godine – zapazio je novinar.

Poseta muzeju Nikole Tesle, „srpskom heroju prirodnih nauka”, za njega je bila zastrašujuća, ali veoma interesantna.

– Nemojte propustiti demonstracije Teslinih izuma, uključujući i električni motor, radio i daljinski upravljač. Posetiocima se diže kosa na glavi dok se drže za neonsku svetiljku postavljenu pored tri metra visokog Teslinog transformatora koji proizvodi više od pola miliona volti. Svetlosne munje, u obliku viljuške, plešu između dve metalne sfere, kao iz scene filma „Carry on Screaming”, a onda neon u ruci počinje da trepće punom snagom – objasnio je Grin.

Stigao je da obiđe i Titov grob i podseti čitaoce na komunistička obeležja vremena u kome je živeo predsednik Jugoslavije.

Međutim, ni priroda, ni građevine, ni muzeji nisu bili tako upečatljivi kao ljudi koje je ovaj putnik namernik sreo u srpskoj prestonici.

–Jedna noć u Beogradu i bićete očarani njegovim prijateljski raspoloženim građanima koji zrače neopisivom željom za životom. Oni uživaju u životu– napisao je on.

Jedino u čemu naši čitaoci reportaže neće biti na strani novinara britanskog tabloida jesu cene.

– Cene su prilično niske i grad nije prebukiran turistima. Beograd još nije postao „turistička meka”. Ako požurite, možete stići pre takmičenja „Evrosong”. Posle njega, imam osećaj da će glavni grad Srbije biti u samom vrhu poželjnih destinacija– smatra Grin.

„Stara koliba”, hotel „Balkan”" i još neka mesta bila su na mapi novinara koji je svojim čitaocima ponudio i internet-adrese svih odredišta koje je posetio.

D. M.

[objavljeno: 11/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.