Trotoari u četiri boje

Izvor: Blic, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trotoari u četiri boje

Trotoari u centru grada biće „našminkani" do kraja godine. Na njima će biti postavljene male i velike betonske ploče različitih boja. Projekat za popločavanje trotoara je radio Arhitektonski fakultet, a svi radovi biće završeni do kraja građevinske sezone.

Sezona asfaltiranja i uređenja važnih saobraćajnica je počela. Pre dvadesetak dana je završena rekonstrukcija gornjeg dela Nušićeve ulice, a u nedelju su počeli radovi u Svetogorskoj. Sa trotoara i iz jedne kolovozne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trake je skinut asfalt.

- Prema planu, Svetogorska ulica treba da bude gotova za tri nedelje. Radi se trotoar, a zatim prelazimo na kolovoz. Za taj projekat smo bili spremni još krajem prošle godine, ali smo se plašili oštre zime - kaže Aleksandar Radojičić, direktor Direkcije za puteve.

Do kraja godine i drugi trotoari u centru grada biće popločani i prošarani bojama. Ploče na trotoarima crne, crvene, sive i bele boje dobiće Dobračina i Zmaj Jovina ulica, kao i Krunska, Ivana Milutinovića i Čika Ljubina. Nove granitne ploče kao što su u Knez Mihailovoj dobiće i ulice oko nje, tako da će taj deo grada da izgleda kao pešačka zona.

Prema Radojičićevim rečima, nisu još svi projekti gotovi tako da se ne zna tačan raspored i dinamika radova, ali će se Direkcija u svakom slučaju truditi da pešački i automobilski saobraćaj budu što manje poremećeni. Takođe, u Direkciji obećavaju da će rekonstrukcija ulica, odnosno popločavanje trotoara, u minimalnoj meri uticati na smanjenje broja parking mesta.

- Kao što smo radili u Jovanovoj i Hilandarskoj ulici, radićemo i u ostalim. Pravićemo niše za automobile - kažu u Direkciji.

Manje parking mesta

U „Parking servisu" kažu da će popločavanje trotoara smanjiti broj parking mesta u gradu. U Svetogorskoj će ih biti za oko 25 manje.

- Jedini način da se to reši je da se prave „fast-parkovi", dok Grad ne obezbedi finansije za izgradnju posebnih garaža, što ćemo mi raditi na svakoj mogućoj lokaciji. Apelujemo i na privatnike da sami finansiraju izgradnju garaža prilikom gradnje stambenih objekata, jer je to jedan od načina da se reše problemi parkiranja u centru - kažu u „Parking servisu".

D. O.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.