Tri sata čekaju na pregled

Izvor: Blic, 01.Jun.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri sata čekaju na pregled

Već sat i po čekam da se pojavi kardiovaskularni hirurg i da me pregleda. Nigde nikog nema. Nisam samo ja u pitanju. Ovde je puna čekaonica pacijenata, a neki od njih su nepokretni u kolicima i kažu da čekaju tri sata. Zamislite tri sata u zagušljivoj čekaonici, na ovoj vrućini - uzbuđeno nam je juče u telefonskom razgovoru rekla Jelica K., koja je u Urgentni centar primljena kao hitan slučaj.

- Pre godinu dana preživela sam šlog. Jutros sam se probudila i nisam mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da verujem. Po nogama su mi popucali krvni sudovi. Uplašila sam se i pozvala moju doktorku, koja mi je posavetovala da se hitno javim u Urgentni centar. Poslušala sam je, ali sam ovde zatekla pravi pakao. Prime pacijenta kao hitan slučaj, a onda po dva-tri sata čekamo na pregled - ogorčena je Jelica.

I ekipa „Blica nedelje" uverila se u njenu priču. Prepune čekaonice pacijenata, sa raznim povredama. Oni koji su pokretni izađu u obližnji parkić, da udahnu svež vazduh, oni nepokretni leže na nosilima u čekaonicama. Slika kao iz ratnih filmova. Lekari kažu da je drastično povećan broj pacijenata od kada su počele vrućine. Pristižu građevinski radnici koji padaju sa skela, povređeni iz saobraćajnih nesreća, unakaženi motociklisti zbog padova sa motora, hronični bolesnici kojima ovo vreme nikako ne prija...

Doktor Dušan Jovanović, pomoćnik direktora Urgentnog centra, rekao je za „Blic nedelje" da ga ne čude tako velike gužve i tako duga čekanja.

- Sigurno je da se čeka jer su lekari u operacionim salama. Mi smo pre neki dan imali 850 pacijenata koji su primljeni u Urgentni centar za 24 sata. Pre tri dana smo imali 30 reanimacija. Osoblje to fizički ne može da postigne. Ljudi su navikli da za svaku sitnicu dolaze u Urgentni centar, tako da se nama javljaju za pomoć od ujeda krpelja do ozbiljnih povreda - kaže dr Jovanović.

On je apelovao na sve pacijente da ne zaobilaze druge ustanove, koje takođe imaju službu za zbrinjavanje hitnih slučajeva.

Haos zbog obnove Zemunske bolnice

Za sve hitne pacijente koji žive preko Brankovog mosta naizmenično se u dežurstvima smenjuju KBC „Bežanijska kosa" i KBC „Zemun". Kako je u toku rekonstrukcija Zemunske bolnice, pa nisu u stanju da primaju pacijente, svi hitni slučajevi preko Save sliju se u Urgentni centar. Tada, kažu u Urgentnom, kod njih nastane pravi haos.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.