Tri molitve za „Grad budućnosti“

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri molitve za „Grad budućnosti“

Beograd je svečanom liturgijom u Vaznesenskoj crkvi, litijom koja je oko podneva prošla centralnim gradskim ulicama i prijemom u Skupštini grada proslavio svoju najstariju svetkovinu - verski praznik Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje.

Litiju je predvodilo osam crkvenih episkopa, Zoran Luković, domaćin slave, brojni predstavnici Skupštine grada, članovi „Svibora", policijskog i vojnog orkestra. Među učesnicima je bio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << princezom Katarinom. Litija praćena hiljadama građana je krenula od Vaznesenjske crkve ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme gde su crkveni velikodostojnici na čelu povorke održali prvu molitvu.

Povorka je zatim nastavila Knez Mihajlovom i ulicom Kralja Petra do Saborne crkve gde je održana druga molitva. Treća molitva, u spomen svih junaka koji su pali u odbrani Beograda, održana je tamo odakle je litija krenula - u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Na čelu litije nošen je Jerusalimski krst, a iza njega barjak Grada Beograda iz 1939. godine. Krug koji je litija napravila simbolizuje večnost, a svrha litije je da kroz grad pronese glas o prazniku.

Osim tradicionalne litije domaćini slave ugostili su u Starom dvoru nekoliko stotina zvanica iz kulturnog, javnog i političkog života, predstavnike verskih zajednica i diplomatskog kora. Na prijemu su se pojavili mnogi sadašnji i bivši političari, biznismeni, glumci, predstavnici medija i brojni ambasadori, od kojih su najviše pažnje privukli novopečeni potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i američki ambasador Majkl Polt.

Od novoizabranih ministara na ovu svečanost su došli Dragan Šutanovac i Dragan Đilas, a prijemu je prisustvovao i Goran Pitić, nekada ministar u Vladi Zorana Đinđića, a danas predsednik upravnog odbora banke „Sosijete Ženerale".

Na slavu Grada Beograda došla je i Ružica Đinđić u društvu Branke Prpe, a pažnju medija privukao je dolazak nekadašnjeg generalnog inspektora srpske policije Vladimira Božovića. Viđen je i bivši gradonačelnik Milan St. Protić, kao i biznismen Zoran Drakulić i zamenica predsednika kompanije „Delta" Milka Forcan. Od „kulturnog sveta" slavu su uveličali direktor „Ateljea 212" Svetozar Cvetković, upravnik JDP-a Branko Cvejić, glumci Rada Đuričin i Branko Milićević, kao i poznati teatrolog Jovan Ćirilov. Među gostima su bili i predstavnici pravoslavne i katoličke crkve.

Čuvar Slave

Vaznesenska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala je originalni barjak Uprave grada Beograda. Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis: Opština grada Beograda 1938, a sa druge strane, ikona Svete Petke i poruka: Ko krsno ime slavi - onom i pomaže.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.