Tri dukata u česnici na Terazijama

Izvor: Politika, 07.Jan.2012, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri dukata u česnici na Terazijama

Oko 1000 sugrađana okupilo se u podne na Terazijskom platou, gde je dvadeset prvu godinu zaredom upriličeno lomljenje božićne česnice, u organizaciji Unije pekara Srbije. Iako je događaj bio namenjen prvenstveno deci, ni ove godine nisu izostali gužva i „borba” starijih sugrađana da dođu do komada praznične pogače u kojoj su bila skrivena tri dukata sa likom pokojnog Tome Miljkovića, jednog od osnivača Unije pekara.

Jedan od zlatnih novčića pronašla je Valentina Jašović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinarka TV „Palma plus”, dok se ostala dva dobitnika nisu prijavila organizatorima.

Česnicu, tešku oko 50 kilograma, napravila je pekara „Toma”, a podeljeno je i 200 pogača koje je obezbedila pekara „Filip

Bale”.

Podršku ovoj manifestaciji, koja se održava u duhu pravoslavne tradicije i u slavu najvećeg hrišćanskog praznika,  dala je Turistička organizacija Beograda, Skupština grada i Sekretarijat za saobraćaj.

Prvi put na manifestaciju je sa dve ćerke došao i Novobeograđanin Ljubiša Tomašević. Devojčice Jelena i Milena su, kako kaže, uzele po komad česnice, u kojima nisu bili dukati, ali su zato darove dobile za božićnom trpezom u porodičnom domu.

Zbog velikog interesovanja, do svog parčeta pogače nije uspeo da dođe dečak Mihailo Milanov, ali je na kraju dobio komad od devojčice, koju je upoznao na ulici i koja je sa njim podelila svoj hleb.

– Velika je gužva pa Mihailo nije uspeo da se probije do česnice, ali nam je drago što smo ga tata i ja doveli na ovaj divni događaj. On je kući na Badnje veče za trpezom kada smo lomili našu pogaču pronašao paricu. Ja sam izvukla simbol zdravlja, a otac plodnosti i smatramo da su nam darovi baš lepo raspoređeni, kako i treba da bude, jer uskoro planiramo prinovu u porodici– objasnila je Branka Milanov, Mihailova mama.

D. J. S.

objavljeno: 07.01.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.