Traže 300 evra po akciji

Izvor: Blic, Beta, 23.Jun.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže 300 evra po akciji

Mali akcionari privatizovanog „Beograd filma” juče su ispred bioskopa „Zvezda” zahtevali da ih Nikola Đivanović, kupac 70 odsto akcija, isplati jer je prodao bioskope koji su bili deo preduzeća. Oni traže da se spreči dokapitalizacija preduzeća i da im Đivanović plati 300 evra po akciji.

- Kupac „Beograd filma" ponaša se kao „trgovac nekretninama” i ne ulaže u razvoj osnovne delatnosti firme. Njega prikazivačka delatnost ne zanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << – kaže jedan od malih akcionara „Beograd filma".Od 14 bioskopa, koliko je imalo ovo preduzeće pre privatizacije, rade samo dva i to „Balkan" i „Zvezda", koji su izdati pod zakup režiseru Darku Bajiću. Odmah nakon privatizacije, Đivanović je prodao tri bioskopa, kako bi namirio osnovna dugovanja prema zaposlenima. Mali akcionari su ga, međutim, optužili da je „ispeglao” njihovu vrednost kako bi se „uklopio” u odredbu da u prvoj godini posle privatizacije ne sme da otuđi više od pet odsto osnovnih sredstava firme.

Ugovor o privatizaciji ubrzo je Đivanović preneo na kompaniju „Lajt blu trejding" sa Bahamskih ostrva čiji je on zastupnik i suvlasnik. Uprkos protivljenju manjinskih akcionara on je u maju 2008. godine, prebacio imovinu šest bioskopa - „Balkan", „Partizan", „Jadran", „Kozara", „Voždovac" i „Slavica" - na zavisna društva „Beobana", „Beopana", „Beojana", „Beokona", „Beovona" i „Beoslaba", koja su zatim prodata kiparskim firmama „Zerosum partners" i „Šatnel Limited". Kao razlog naveo je da prikazivanje filmova doživljava konstantan pad.

- Nastavićemo protest u ponedeljak, kada će biti održana godišnja skupština firme, na kojoj ne želimo da učestvujemo, jer se na njoj očekuje nova dokapitalizacija – kažu mali akcionari.

Đivanović je tokom prošle godine izjavljivao da su bioskopi „Beograd filma" propali, da se ne mogu spasti i da „mrtvo drvo treba seći".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.