Trajektom od Borče do Zemuna

Izvor: Blic, 14.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajektom od Borče do Zemuna

Trajektna linija Zemun - Borča biće uspostavljena u drugoj polovini godine, najavljuju u gradskom sekretarijatu za saobraćaj. Automobili, kamioni i autobusi koji svakodnevno prelaze Pančevački most i idu ka Zemunu i obrnuto, više neće morati da se „uvlače" u saobraćajne gužve na mostovima i u centru grada, već će im put preko Dunava biti kraći i lakši.

Sa borčanske strane pristan će biti kod šljunkare „Bami" u Ulici Ivana Milutinovića, dok će trajekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa zemunske strane pristajati kod šljunkare „Dia". Ovom vrstom prevoza, prema nekim procenema, dnevno bi moglo da se preveze od 1.500 do 4.000 vozila. To će zavisiti od kapaciteta i broja plovila koja će saobraćati na ovoj liniji.

- Ideja je da se angažuju plovila koja će moći u jednoj turi da prime preko 60 vozila. Kapacitet jednog plovila će biti između 1.500 i 3.700 po danu i po smeru - kaže Zoran Pešović, gradski sekretar za saobraćaj. Uspostavljanjem ove linije teška teretna vozila više neće morati da prelaze preko „Gazele" i Pančevačkog mosta, ali ni kroz gužve u centru grada. Za vreme saobraćajnog špica, od Borče do Zemuna drumom je potrebno najmanje 45 minuta. Trajektom će vreme putovanja na ovoj relaciji biti gotovo upola kraće. U zavisnosti od tipa plovila, na ovoj relaciji plovidba će trajati oko 25 minuta uzvodno, a 20 minuta nizvodno.

- Najpre treba asfaltirati pristupne puteve do reke sa strane Borče, ali i obezbediti da pristani budu adekvatni. Nakon toga će biti raspisan javni poziv na koji će moći da se prijave sve fime koje imaju mogućnost da obavaljaju ovakav vid prevoza. Trajektna linija bi mogla da krene već u drugoj polovini godine - najavljuje Pešović. Studiju o izvodljivosti uvođenja trajektne linije radio je Saobraćajni fakultet u Beogradu.

Ploviće i brodići

Anketa među stanovnicima Borče pokazala je 100 odsto Borčanaca želi alternativu stalnim gužvama na Pančevačkom mostu i uvođenje javnog prevoza preko Dunava. Trajektima neće moći da se voze građani koji nemaju automobile, ali u Sekretarijatu za saobraćaj najavljuju da će javni prevoz na rekama uskoro dobiti novu liniju Borča - Zemun. Brodići javnog prevoza će prema, prvim najavama, najverovatnije ploviti trasom okretnica autobusa 88 (Zemun) - šljunkara „Bami" (Borča).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.