Traje bitka za „Trandafilović”

Izvor: Politika, 30.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traje bitka za „Trandafilović”

Naloženo vraćanje starog izgleda poznatom restoranu „Trandafilović”, nedavno pretvorenom u prodavnicu „DM market”

Desetak sugrađana okupljenih ispred ulaza u najnoviji „DM market”, pre oko mesec dana otvoren umesto čuvenog restorana „Trandafilović”, zajedno sa policijom juče je posmatralo kako radnici zaziđuju vrata prodavnice nedavno probijena ka Mekenzijevoj ulici. Ređali su ciglu po ciglu i klizni ulaz u modernu prodavnicu ponovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postao prozor, a kako je potvrdio predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović, vraćanje starog izgleda objekta naložili su opštinski građevinski inspektori.

Pre zatvaranja kafane ona je imala dva bočna izlaza sa strane, a onaj ka Mekenzijevoj napravljen je za potrebe marketa, čime je prema tvrdnjama čelnika vračarske opštine bez neophodnih dozvola izmenjen izgled objekta.

– Nažalost, ne možemo da tražimo prenamenu lokala i vraćanje kafane, ali imamo zakonsko pravo da ne dozvolimo izmenu izgleda prostorije bez neophodnih dozvola koje su vlasnici „DM” morali da dobiju od gradskih vlasti. Bahato su na svoju ruku zazidali vrata restorana, što nećemo dozvoliti, već će i ona biti ponovo probijena. Ganjaćemo se mi još – objasnio je Kuzmanović.

Prvi čovek Vračara izašao je na teren da vidi kako se realizuje zaziđivanje, koje su naredili njegovi inspektori. Kako kaže, kada su radnici počeli da skidaju vrata „DM marketa”, advokat sadašnjih korisnika lokala ubeđivao ih je da odlože poslove, jer je tvrdio da samo što nisu dobili dozvole za izmenu izgleda objekta.

– „Trandafilović” je čuburski biser sa devedesetogodišnjom tradicijom. On je znamenitost ovog dela grada i kada bi pristali, opština bi plaćala vlasničkom ugostiteljskom preduzeću „Tri grozda” onoliki zakup koliko dobija od „DM”, samo da on ostane netaknut – naglasio je Kuzmanović.

Kako se greška sa „Trandafilovićem” ne bi ponovila, vračarski čelnici predložili su Skupštini grada da sastavi listu zdanja važnih za ugled i tradiciju Beograda, kojom će ih zaštititi od pretvaranja u modernizovane parfimerije, kafiće i salone automobila. Nažalost, kaže Kuzmanović, na taj način neće uspeti da spasu starog „Trandu” jer propise ne mogu da sprovode retroaktivno.

Radnici koji su juče zaziđivali vrata u Mekenzijevoj nisu mogli da odgovore ko ih je angažovao da to rade. Na pitanje da li se u grupi posmatrača nalaze i predstavnici „DM” upirali su prstom na krupnijeg muškarca u kožnoj jakni, koji je odmahivanjem negirao je da je tu u ime „DM marketa”, mrmljajući u bradu: „Ne mogu da verujem da im je ovo najzanimljiviji događaj u gradu”.

Kako je nedavno najavio Đorđe Avramović, direktor „Tri grozda”, pored prodavnice u koju je pretvoren „Trandafilović”, prvobitno najavljivani „DM kafe” trebalo bi da bude izgrađen u bašti nekadašnje kafane, a na spratu objekta otvoren restoran brze hrane.

D. Jokić

[objavljeno: 30/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.