Toplo vreme umorilo Beograđane: Nada Macura predlaže kako da se povratite

Izvor: Blic, 08.Avg.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplo vreme umorilo Beograđane: Nada Macura predlaže kako da se povratite

Toplo vreme koje se već danima zadržalo u našoj zemlji umorilo je naše organizme, a samo adekvatnim tretmanom možemo vratiti "fiziološki status", kaže dr Nada Macura.

- Zbog visokih temperatura i vlage, osećaj gušenja, malaksalosti i umora osećaju i relativno zdrave osobe - kaže portparol Hitne pomoći dr Nada Macura i dodaje da se tegobe mogu smanjiti boravkom u klimatizovanim prostorijama kao i unosom tečnosti i vitamina.

- Ishrana treba da sadrži što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više vitamina, a salate od povrća poput paradajza, tikvica, krastavca, šargarepe i peršuna idealan su obrok u letnjim danima - priča Macura i dodaje da je u borbi organizma sa visokim temperaturama od ključnog značaja je i uneta količina tečnosti, prevashodno vode koja treba biti minimum osam čaša dnevno.

Portparol Hitne pomoći je naročito izdvojila limun kao namirnicu koju treba što češće upotrebljavati u letnjem periodu.

- Ništa ne može da rashladi kao limun, a čaša vode sa kriškom limuna odličan je napitak za tople dane - priča Macura.

Ona je preporučila da starije osobe u jutarnjim satima praktikuju masaže kao i šetnju u prirodi u večernjim satima.

- Što se više tuširamo to se i više znojimo. Da se ne bi narušila pH vrednost kože preporučeno je do dva puta dnevnog tuširanja - dodaje ona.

U borbi sa vrućinom i alergijama Macura je naglasila važnost održavanja klima uređaja.

- Važno je redovno prati filtere klima uređaja jer u suprotnom mogu mirkoorganiznim koje unosimo odećom na ovaj način mogu dospeti u vazduh i dovesti do pojave gljivice i bakterija - ističe Macura.

Ona zaključuje da odeća u letnjim danima treba da bude svetlih boja, od prirodnih materijala, a da šešir i lepeza pored toga što pomažu u borbi protiv visokih temperatura lep su ženski detalj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.