Tesla dobio novu „ličnu kartu”

Izvor: Politika, 26.Okt.2010, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla dobio novu „ličnu kartu”

Na spomenik u Bulevaru kralja Aleksandra juče postavljena ploča izrađena od „hladne bronze”, materijala koji nije moguće pretopiti i prodati na otpadu kao sekundarnu sirovinu. – Skulptura šegrta Save biće obnovljena do kraja godine

U podnožju skulpture Nikole Tesle u Bulevaru kralja Aleksandra juče je postavljena nova ploča na kojoj su upisani naučnikovo ime i datum rođenja. Ova tabla prvi put je izrađena od „hladne bronze”, materijala koji je nemoguće pretopiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i upotrebiti kao sekundarnu sirovinu. Na ovaj način grad je odgovorio na atake lopova koji su u dva navrata – 2008. i u maju ove godine – krali liveni zapis sa osnovnim podacima o jednom od najpoznatijih svetskih pronalazača.

„Lična karta” koja je juče prišrafljena za postolje spomenika istih je dimenzija kao originalni primerak i vizuelno je identična prvobitnom znamenju koje nikada nije pronađeno. Novo odličje sačinjeno je od bronze i veštačkih materijala.

Kako objašnjava Ivana Avžner, gradska sekretarka za kulturu, promena sastava materijala od kojeg je izrađena tabla najjeftinije je rešenje da bi se izbegli novi nasrtaji vandala. Autor ovog dela je vajar Zvonko Novaković.

Izlivanje novog natpisa koštalo je oko 80.000 dinara, što je za petnaestak hiljada manje od sume koja je polovinom 2008. godine izdvojena za postavljanje kopije od prave bronze nakon što su pod okriljem noći banditi odneli original. Ova kopija u podnožju spomenika „opstala” je jedva dve godine, do maja 2010. Posle toga pojavile su se spekulacije da bi naredni primerak mogao da bude izrađen od „tvrde plastike”, materijala koji se zvanično naziva poliester i kao i „hladna bronza” nije interesantan lopovima, pošto ne mogu da ga prodaju na nekom od otpada.

– Osim što se nadamo da ćemo spomenicima od „hladne bronze” sprečiti krađu, njihovo pravljenje je i znatno jeftinije, pa ćemo nastojati da sve ploče koje se ubuduće budu postavljale budu od istog materijala – najavljuje Avžner.

osim ploče na spomeniku Nikoli Tesli, u planu je i restauracija skulptura šegrta Save sa Čukur česme i šest golubova sa fontane „Buđenje” na Kalemegdanu, umetničkih dela koja su takođe poharana u maju ove godine.

– Obnova figure dečaka počela je u septembru, a rok za završetak ovog projekta je kraj godine, pa se njeno ponovno postavljanje očekuje u prvim danima 2011, dok se za golubove sa fontane i dalje obavljaju procene potrebnih radova – kaže Avžner.

Podsetimo, za restauraciju skulpture šegrta Save, koju su vandali raskomadali na više od 20 delova i prodali na jednom otpadu pored Zrenjaninskog puta, grad je izdvojio više od milion dinara. Ovo obeležje „vaskrsnuće” od ostataka originala, a komadi koji nedostaju biće pažljivo ponovo izrađeni, tako da se ne naruši pređašnji oblik. Bilo je i predloga da se izradi još jedan rezervni primerak i da se na osnovu video-snimaka od gipsa izvaja i sačuva kalup koji bi bio upotrebljen u slučaju da dečak ponovo nestane, ali se od te namere odustalo.

Predstavnici grada i Zavoda za zaštitu spomenika nedavno su dogovorili i detalje programa održavanja prestoničkih spomen-obeležja za sledeću godinu. Po ovom planu, znamenja će biti podeljena na javna, čije će se održavanje finansirati iz opštinskih budžeta, i ona koja će dobiti status spomenika kulture i za njih će biti zadužen zavod.

N. Belić

objavljeno: 26.10.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

TESLA PONOVO DOBIO PLOČU ISPRED ETF

Izvor: Kurir, 26.Okt.2010

Na spomenik našem najvećem naučniku ispred ETF vraćena ploča s njegovim imenom..Nikola Tesla ponovo ima svoju ploču!..Na njegov spomenik na Bulevaru kralja Aleksandra ponovo je postavljena ploča sa imenom i datumom rođenja...Ovaj put lopovi neće moći da je iskoriste!..Napravljena je od hladne...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.