Terazije nekad i sad

Izvor: Studio B, 20.Sep.2012, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terazije nekad i sad

U Biblioteci grada Beograda večeras „Terazije nekad i sad i zadužbine na Terazijama"

Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56), u okviru manifestacije „Dani evropske baštine", organizuje večeras u 19 časova tribinu „Umetnost", na kojoj će Gordana Gordić, istoričar umetnosti, održati predavanje „Terazije nekad i sad i zadužbine na Terazijama".

Sima Andrejević Igumanov ostavio je u Beogradu jednu od najmarkatnijih građevina, smeštenu na kraju Terazijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << platoa, koja je podignuta 1938. godine prema prvonagrađenom konkursnom radu arhitekata braće Petra i Branka Krstića. Kuću Krsmanovića, podignutu 1885, projektovao je čuveni srpski arhitekta Jovan Ilkić. U ovom zdanju jedno vreme je bio privremeni dvor vladara Kraljevine Srbije. Prvog decembra 1918, u velikom salonu palate, proglašeno je ujedinjenje srpskih zemalja u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Dom Vukove zadužbine, sagrađen 1860. po projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog, spada u najstariji objekat na Terazijskom platou. Zgrada na Terazijama 39, poznatija kao „Smederevska banka", delo arhitekte Milorada Ruvidića, sagrađena je u stilu secesije početkom 20. veka. Sa svim ovim zanimljivostima na Terazijama nekad i sad publiku će upoznati Gordana Gordić, autor izložbe i monografije „Zadužbine i zadužbinarstvo u tradiciji srpskog naroda".

Gordana Gordić radila je u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, bavila se istraživanjem i valorizacijom arhitektonskih objekata na području grada Beograda i njihovog proglašenja za kulturno dobro i promocijom kulturne baštine u zemlji i inostranstvu.

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.