Taksisti najavili proteste

Izvor: Studio B, 05.Dec.2013, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti najavili proteste

Savez taksi udruženja Srbije (SATUS) najavio je danas da će organizovati protestne vožnje, ako u narednih nedelju dana ne bude rešen problem brisanja taksista iz Agencije za privredne registre (APR), zbog neažurnosti banaka.

Predsednik Upravnog odbora SATUS-a Aleksandar Bjelić je rekao da je na zahtev Narodne banke Srbije u toku brisanje iz APR-a velikog broja samostalnih taksi prevoznika koji uredno plaćaju javne prihode i izmiruju obaveze prema banaka.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naveo da je samo u Beogradu iz APR-a do sada izbrisano više od 300 taksista koji nemaju dugove, kao i da je više od 1.500 taksista izbrisano iz reprograma za izmirivanje dugova zbog banaka koje kasne sa kliringom, pa su i ti taksisti u opasnosti da budu izbrisani iz APR - a.

Bjelić je, na konferenciji za štampu, pozivao ministarstva za finansije i privredu da se reši taj problem, a prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da posreduje.

"Apelujem na predstavnike vlade i prvog potpredsednika vlade, koji je očigledno najažurniji u državi, da sednu sa nama pre nego što krenu protesti, da nađemo način za te ljude koji su redovne platiše u državi", naglasio je Bjelić.

Prema rečima Bjelića, većina taksisti je na udaru jer su se ranije zadužili kod Prokredit banke za nabavku evro tri motora. Oni su uglavnom redovno izmirivali kredite, ali im je u nekom trenutku zbog malog kašnjenja bio blokiran poslovni račun, a pošto promet ne ide preko njega nisu za to ni znali, niti su bili obavešteni od banke.

Ta banka je dozvolila, kako je rekao, da se krediti izmiruju virmanom, a ne preko poslovnog računa i zato se dešava da, iako su taksisti i pre dve godine izmirili svoje dugove, da ih opet brišu iz registra.

Prokredit banka se sada plaši tužbi taksista i ne zna kako da reši problem, naveo je Bjelić i dodao da taksisti čekaju na potvrde iz te banke, kao i da u međuvremenu ne mogu da registruju vozila za obavljanje taksi delatnosti. On je, takođe, rekao bi trebalo izmeniti pojedine odredbe Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju da bi mogli da se sankcionisišu divlji taksisti.

Bjelić je pozvao i Privremeno veće Grada Beograda da sa taksistima nađe rešenje da se sa beogradskih ulica sklone taksista koji skuplje naplaćuju prevoz. Prema njegovim rečima, u Beogradu je po gradskoj odluci dozvoljeno maksimalno 5.000 taksista, a trenutno ih ima oko 6.630. 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.