Taksimetar retko kuca

Izvor: Politika, 01.Avg.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksimetar retko kuca

Malo putnika u taksi vozilima preko leta

Ekonomska kriza, besparica i sezona godišnjih odmora glavni su razlozi zašto taksisti u glavnom gradu gotovo nemaju posla. Tek po koji putnik, najčešće stranac zaustavi vozilo na ulici i zatraži prevoz do hostela, jevtinijeg hotela ili do Knez Mihailove ulice. Slobodno vreme koga imaju u izobilju, koriste da bi s kolegom na haubi automobila odigrali partiju šaha ili da bi razmotrili novu krizu u južnoj srpskoj pokrajini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Zlatko Zlatković, vlasnik „Beogradskog taksija”, kaže da taksisti sada imaju 30 odsto manje posla u odnosu na isti period prošle godine. On napominje da se oseća nemaština i da se taksisti snalaze kako znaju.

– Nema posla, jer je grad gotovo prazan. Ljudi koji nisu otišli na more ili na selo kod rodbine, slabije izlaze ili se voze autobusima javnog gradskog saobraćaja. Kada temperatura bude veća od 35 stepeni Celzijusovih imamo više posla, jer putnici žele da se voze u klimatizovanim vozilima – rekao je Zlatković.

On napominje da je poslednjih meseci primećen pad prometa kod taksista. Vožnje na kojima mogu da zarade veliki novac su retke i pripadaju prošlosti. Tek po koji strani putnik je spreman da plati taksi prevoz od Beograda do crnogorskog primorja.

– Najsigurniji način za dobijanje novca je vožnja za brojne kompanije sa kojima naše taksi preduzeće ima sklopljen ugovor o prevozu. Našim vozačima u roku od nekoliko dana bude isplaćen iznos upisan na vaučeru, pa nije čudno što većina želi da ima ove vožnje – naglasio je Zlatko Zlatković.

Prema njegovim rečima, koliko taksisti nemaju para svedoči i činjenica da odlažu sa plaćanjem članarine u „Beogradskom taksiju”. Ovu obavezu oni prolongiraju za sedam do deset dana.

Teodor Gaćeša, vlasnik „Pink taksija”, ističe da imaju mnogo manje poziva nego pre mesec i po dana. On kaže da se vozači iz njegovog taksi udruženja ne biraju vožnje i da prevoze na svim relacijama.

– Imamo mnogo manje poziva nego ranije, ali to je i posledica ukidanja popusta na telefonski poziv. Naši vozači prijavljuju da imaju mnogo manje vožnji, svega nekoliko u toku dana. Nešto je bolja situacija preko noći gde je zabeležen manji pad prometa, jer gosti iz inostranstva traže vožnje od splavova do hotela – kazao je Gaćeša.

Bane Mladenović, član Izvršnog odbora „Beotaksija”, naglasio je da u njihovom udruženju ima oko 40 odsto manje poziva nego ranije i dodaje da nisu očekivali da će biti toliko manje poziva.

– Tek kada sunce ugreje imamo više poziva, ali sada, kada je oblačno vreme, situacija je mršava. Malo je putnika, a oni koji pozovu naš dispečerski centar traže vožnje za koje ne izdvoje više od 400 do 500 dinara. Još je gora situacija preko noći, jer je zabeležen pad vožnji u drugoj tarifi za čak 50 do 60 odsto – rekao je Mladenović.

D. Spalović

Cene taksi prevoza putnika:

Usluga

Dnevna tarifa

Noćna tarifa

Tarifa van grada

Start

140

140

140

Kilometar vožnje

55

70

110

Sat čekanja

750

750

750

objavljeno: 01.08.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.