TAKSA ZA DRŽANJE OPASNIH PASA  30 HILJADA DINARA

Izvor: Kurir, 01.Dec.2011, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAKSA ZA DRŽANJE OPASNIH PASA 30 HILJADA DINARA

Beograd će uvesti taksu za držanje opasnih rasa pasa u iznosu od 30.000 dinara na godišnjem nivou, koju će , plaćati vlasnici pit bul terijera, bul terijera, mini bul terijera i američkih staforda, kao i mešanaca tih rasa

BEOGRAD - Beograd će uvesti taksu za držanje opasnih rasa pasa u iznosu od 30.000 dinara na godišnjem nivou i pooštriti kaznenu politiku, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Taksu će, prema rečima gradskog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za komunalno - stambene poslove Predraga Petrovića, plaćati vlasnici pit bul terijera, bul terijera, mini bul terijera i američkih staforda, kao i mešanaca tih rasa.

Petrović, koji je i predsednik Specijalne međuresorne komisije za rešavanje pitanja nevlasničkih pasa, kazao je da je uvođenje takse predviđeno dopunom Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca koja će u toku meseca biti prosleđena gradskom parlamentu.

Kako je dodao, ako Odluka bude usvojena opasne pse na javne površine mogu izvoditi samo punoletne osobe, na povocu i sa zaštitnom korpom i biće u obavezi da kod sebe imaju potvrdu, odnosno pasoš za psa.

"Beograd više neće da čeka da Republička veterinarska inspekcija počne da radi svoj posao. Četiri slučaja napada vlasničkih opasnih pasa na Beograđane u relativno kratkom periodu prelili su kap u čaši", naveo je Petrović.

On je ukazao da će vlasnici opasnih pasa koji nisu registrovani na teritoriji glavnog grada, za šetnju svog ljubimca Beogradom, morati da pribave saglasnost Sekretarijata, koja će se izdavati po izvršenom pregledu psa u Veterinarskoj ustanovi.

Ta dozvola će se izdavati na period od 15 dana, a biće izuzeti opasni psi koji učestvuju na međunarodnim i nacionalnim izložbama koje organizuje Kinološki savez Srbije.

On je ocenio da su na lokalne samouprave prenete samo pojedine nadležnosti, a ne sve koje bi omogućile punu i efikasnu primenu zakona o veterini i o dobrobiti životinja, iako je Beograd to tražio od Uprave za veterinu.

"Lokalnoj samoupravi, pa dakle i Beogaradu, ostaje da hvata pse nakon incidenata i da plaća naknade. Da li je to normalno? Mi mislimo da nije", smatra Petrović, koji je Upravi za veterinu zamerio što se ne primenjuju postojeći parvilnici, poput Pravilnika o držanju opasnih pasa.

Gradski sekretar je imao primedbe na rad Uprave i kada je reč o donošenju odgovarajućih podzakonskih rešenja, najavljenih i pre nekoliko godina, što je, kako tvrdi, razlog zbog čega još nema evidencije o broju vlasničkih pasa.

Kazne za nepoštovanje propisa od 30 do 75 hiljada dinara

Petrović je naglasio da će kazne za nepoštovanje propisa o načinu izvođenja opasnih pasa iznositi do 30.000 do 75.000 dinara, istakavši da će Beograd nastaviti da insistira na donošenju neophodnih podzakonskih akata i dobijanju većih nadležnosti.

"Prema sadašnjem stanju, ispada da bi Beograd trebalo da uhvati 15.000 pasa i za njih obezbedi trajni smeštaj, a da pritom ne može efiksno da utiče na glavni uzrok povećanog broja uličnih pasa - neodgovorno vlasništvo", istakao je gradski sekretar.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.