TAJNE LABUDOVOD BRDA Da li je u ovom naselju život pesma?

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNE LABUDOVOD BRDA Da li je u ovom naselju život pesma?

Kada čuju "Labudovo brdo", stranci prvo pomisle da je reč o jezeru i da je došlo do greške. Međutim, nema greške. Beogradsko naselje smešteno između Gočke ulice, ulice Serdara Janka Vukotića i 11. krajiške divizije nosi upravo taj naziv. Ispredane su priče o poreklu imena, a evo u koju naši sugrađani veruju.

- Labudovo brdo je dobilo naziv po labudovima koji su nastanjivali ovaj kraj. Ovo je novije naselje pa nije ni čudo što nosi taj naziv - kaže Svetlana Lazić >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja živi u ovom naselju.

Gotovo svi objekti Labudovog brda su stambene zgrade izgrađene po grupacijama tako da svaka grupacija čini poseban deo naselja žute, plave, crvene i zelene zgrade, te brojni Beograđani smatraju da su one "labudovi" po kojima je naselje dobilo naziv.

- Verovatno se prilikom projektovanja isplaniralo da zgrade budu grupisane po bojama, a kako su labudovi ponos svakog jezera tako su i one ponos našeg brda. Eto odakle potiče naziv - objašnjava Nebojša Simonović, Beograđanin.

Labudovo brdo je projekat arhitekte Aleksandra Đokića, a pre izgradnje stambenih objekata pored Ibarske magistrale, na njihovom mestu se nalazio park "Kod borića" sa golovima u kom je mogao da se igra fudbal, ali i drugi sportovi.

- Život u ovom naselju je "labudova pesma" zato se tako i zove - tvrdi Angelina Petrić, koju je naša ekipa srela u ovom naselju.

Labudovo brdo je počelo da se izgrađuje 60-ih godina 20. veka između naselja Vidikovac i Petlovo brdo. Od obrazovnih ustanova, u njemu se nalazi predškolska ustanova "Labudić", Osnovna škola "14. oktobar" i 15. beogradska gimnazija kao i muzička škola "Davorin Jenko". Ispred osnovne škole, odnosno gimnazije se nalazi kompleks sportskih terena veličine oko 15 ari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.