Svetski onkolog u Beogradu

Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski onkolog u Beogradu

Jedan od najeminentnijih onkologa na svetu profesor dr Dejvid Kajat, kao gost bračnog para Katarine i Aleksandra Karađorđevića, posetio je juče bolnice u Beogradu i Novom Sadu. Osim specijalizacija u nekoliko onkoloških oblasti i impresivne biografije uspešnog onkologa, profesor Kajat je i predsednik Nacionalnog onkološkog instituta Francuske i član "Plana rata protiv raka", koji je napravljen u saradnji sa bivšim predsednikom Francuske Žakom Širakom.
Prema rečima profesora dr Kajata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << borba protiv raka postaje važna u svim zemljama sveta i to nije više samo zdravstveno već i političko pitanje, jer samo uz pomoć država, odnosno zajedničkim snagama rak može biti pobeđen.

– Potrebne su različite mere kako bi se ovoj bolesti stalo na put. U Francuskoj je u poslednjih pet godina samo za onkologiju odvojeno 1.700.000 evra. Koliko je kancer opasan govori i podatak da u Africi od malignih bolesti ljudi umiru više nego od side, tuberkuloze i malarije. U mojoj zemlji na svaka 3,5 minuta od kancera umre jedna osoba, a na svaka dva minuta jedna oboli. Prema svim pokazateljima, do 2020. godine broj obolelih u svetu znatno će se povećati. Posebno raste broj obolelih od raka kože – istakao je dr Kajat.

Prema njegovim rečima, prema podacima iz 2000. godine na 75 osoba registrovan je jedan slučaj obolelog od raka kože, a 2010. biće jedan oboleli na 40, a 2040. jedan oboleli na pet osoba.

– Na osnovu ove statistike jasno se može zaključiti da će jedna od pet beba koje su rođene 2000. godine imati rak kože do četrdesete godine. Iz tih razloga u Francuskoj je napravljen Nacionalni plan za borbu protiv raka i razvijeni su skrining programi. Vi u Srbiji imate dosta dobrih onkologa i nedostaju vam neki od aparata, koje ćemo vam u dogledno vreme darivati. A i Vlada Francuske omogućiće da vaši najbolji onkolozi dođu u našu zemlju na jednogodišnje i dvogodišnje usavršavanje. Takođe, sve moje znanje stoji vam na raspolaganju – naglasio je dr Kajat.

Dr Moris Sosijel, direktor Nacionalnog onkološkog instituta Francuske, dodao je da je naučna saradnja i u protekle dve godine između Francuske i Srbije bila uspešna, jer je 70 naših stručnjaka tamo boravilo na jednomesečnom usavršavanju.

Dr Dragana Jovanović, direktorka Instituta za onkologiju Kliničkog centra Srbije, naglasila je da je poseta profesora Kajata od izuzetnog značaja, jer nam je preneo iskustva u borbi protiv ove opake bolesti.

– Načini na koji oni rešavaju probleme mogu samo da nam koriste. Posebno ako se zna da je u Francuskoj veoma dobro razvijen skrining program. Na primer, tamo su svi preventivni programi za žene besplatni, tako da raka grlića materice gotovo i da nema, za razliku od naše zemlje gde je on jedan od najčešćih oblika malignih bolesti – dodala je dr Jovanović.

G. B.

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.