Svemirski program uzgajanja muva

Izvor: Politika, 10.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svemirski program uzgajanja muva

Larva muve je mikronske veličine u početku, ali se u toku prerade otpada uveća tri stotine puta, kaže Aleksandar Mijanović, šef proizvodnje „Altameda”

Da su dosadne muve korisni insekti najbolji primer je njihovo uzgajanje na farmama „Altameda” u Sremčici i Batajnici. Reč je o patentu Ruske akademije nauka, koji je otkupila ova kompanija, na osnovu koga hiljade crva iz larvi domaće muve jedu životinjski otpad i za samo pet dana naprave vrhunsko đubrivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Larve se koriste za ishranu životinja kao proteinski dodatak ili kao gotova hrana za ukrasne i egzotične životinje.

Kompanija „Altamed” započela je ovaj pojekat 1998. godine, a tehnologiju prerade organskog otpada pomoću larvi muva razvijala je korak po korak. Aleksandar Mijanović, šef proizvodnje na farmi „Altamed”, kaže da se na profitabilan način rešava veliki ekološki problem na farmama čije deponije otpada zagađuju podzemne vode, vazduh i zemljište.

– Tajna je u domaćoj muvi, ali je neću otkriti. Muve iz jednog kaveza dovoljne su za preradu tone đubriva. Za pet dana, koliko traje prerada, dobija se 40 odsto humusa i od sedam do 12 odsto crva. Ovo organsko đubrivo ima široku primenu u voćarstvu, ratarstvu, povrtarstvu, hortikulturi. Larve crva koriste se i u stočarstvu i veoma su proteinski kvalitetne, jer sadrže do 80 odsto lako svarljivih proteina, a ostalo su masti, minerali i vitamini. To je ekološka hrana čijom se upotrebom poboljšavaju zdravstveno stanje životinja, kvalitet mesa i mleka – ističe Mijanović.

Nekoliko stotina hiljada larvi muva gaje se u posebnim laboratorijama, u specijalnim kavezima sličnim košnicama. U insektorijumu domaće muve proizvode jaja, koja se odnose na farmu na kojoj se nalazi postrojenje, koje je automatizovano. Jaja iz farme muva se zasađuju na organski otpad i, jedući ga, uništavaju.

– Larva muve je mikronske veličine u početku, ali se u toku prerade otpada uveća tri stotine puta. Crvi u postrojenju jedu izmet i prave organsko đubrivo. Neophodni su optimalni uslovi u toj mašini, jer je crv živ. Na kraju prekidamo njegov život, peremo, sterilišemo i sušimo ga i od njega dobijamo proteinsko hranljivo đubrivo – kaže Mijanović.

U razvoj postrojenja uključeni su stručnjaci, veterinari, biolozi, poljoprivredni i mašinski inženjeri. Poslednjih godina „Altamed” izvozi biohumus u sve zemlje nekadašnje SFR Jugoslavije, Italiju i Austriju. Organsko đubrivo je vrhunskog kvaliteta i ispunjava uslove za izvoz u Evropsku uniju.

– Arapi su takođe zainteresovani za pravljenje plodnih površina u pustinji, jer kvalitet ovog humusa omogućava pravljenje obradivih površina na pesku – kaže Mijanović.

Institut za biološko-medicinska istraživanja u Rusiji tvorac je tehnologije prerade stočnog i živinskog izmeta larvi muva. Ova tehnologija je u početku korišćena na ljudima za potrebe ruskih vojnih i svemirskih programa. Zato što ne postoji kapsula koja bi mogla da obezbedi dovoljno hrane za višemesečni boravak u svemiru, astronauti su ovom tehnologijom prerađivali otpad i koristili ga za gajenje određenih brzorastućih biljaka, dok su larve jeli.

D. Spalović

[objavljeno: 11/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.