Svedočili video-linkom iz Beograda

Izvor: Politika, 11.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočili video-linkom iz Beograda

Na suđenju hrvatskim generalima zbog ratnih zločina u Medačkom džepu iskaze dala još tri zaštićena svedoka

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Nastavak suđenja hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Medačkom džepu juče je protekao u diktiranju zapisnika prekjučerašnjeg iskaza trojice zaštićenih svedoka koji su govorili putem video-linka iz Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Dva svedoka su u vreme napada hrvatskih snaga u septembru 1993. godine živeli na prostoru Medačkog džepa i morali su sa svojim ukućanima da beže da bi se spasli od iznenadnog bombardovanja. Potvrdili su da je hrvatska artiljerija neselektivno tukla po civilnim ciljevima pri čemu je poginulo ili ranjeno više stanovnika tih mesta.

Zaštićeni svedok br. 28 u to vreme živela je u Gračacu, a ispričala je šta se desilo njenoj bliskoj rođaki Ljiljani Jelači, koja je ubijena 9. septembra 1993. u Divoselu. Dva dana ranije Ljiljana je autom otišla u Divoselo gde je imala kuću, a detalje kako je stradala, svedok ne zna osim onoga što je čula od drugih. Bila je u Korenici na prepoznavanju njenog tela, gde je dopremljena sa ostalih pedesetak ubijenih Srba.

„Prepoznala sam njeno telo, jer sam je dobro poznavala. Sva tela su bila gola, a njeno je bilo izmasakrirano. Bilo je užasno, šake odsečene, a kosa spaljena.”, rekao je svedok.

Potvrđujući svoje izjave date pre desetak godina haškim istražiteljima ona je navela da je slušala Hrvate kako slave što su pobili mnogo Srba, kao i da je dobila u jednoj vrećici žilet umrljan krvlju uz koji je bila i poruka: „Ovo je uspomena na tvoju ćerku”.

Na ovakav iskaz zaštićenog svedoka primedbe je imao drugooptuženi Norac, koji ima sasvim drugačiju verziju o smrti Ljiljane Jelače, za koju je njena rođaka tvrdila da nije bila u srpskoj vojsci, da nije nosila uniformu, već da je samo ponekad dobijala neka zaduženja od teritorijalne odbrane kao i drugi civili.

Norac, međutim, tvrdi da je Ljiljana Jelača bila u srpskoj vojsci i da je tog dana nosila uniformu „s kožnim pantalonama”, a da je svojim autom pogrešno prišla hrvatskim tenkovima misleći da su srpski. Kada je videla gde je došla – tvrdi Norac – potegnula je bombu i sama se raznela. „Bila je predsednica SDS-a u tom kraju, a mislim da je bila i komandant artiljerijske baterije”, rekao je Norac.

R. Arsenić

[objavljeno: 12/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.