Svečana akademija u čast oslobođenja Beograda od fašizma

Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija u čast oslobođenja Beograda od fašizma

U središtu ceremonije u „Sava centru” bio je muzičko-scensko-filmski spektakl „Priča o čvrgama i nebu”, a veterane Beogradske operacije publika pozdravila višeminutnim aplauzom

U „Sava centru” održana je centralna proslava sedamdesetogodišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Svečanoj akademiji, u čijem je središtu bio muzičko-scensko-filmski spektakl „Priča o čvrgama i nebu”, prisustvovala je većina članova Vlade Srbije, čelnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada Beograda, članovi diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica, kao i veterani Drugog svetskog rata iz Srbije i savezničkih država. Među njima je bilo i učesnika Beogradske operacije koji su u toku akademije pozvani da izađu na binu a u njihovu čast publika u popunjenom „Sava centru” aplaudirala je nekoliko minuta.

S veteranima su se na bini pozdravili Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova , i gradonačelnik Siniša Mali, koji su se potom obratili publici. Obraćajući se u ime Vlade Srbije, Stefanović je istakao da je ponosan što „ova vlada i ova zemlja ne zaboravljaju tekovine antifašizma, što se diče veličanstvenim proslavama naših najvećih pobeda i što hoće da narod živi u slobodi”.

– Mi i danas vodimo, doduše, drugačije bitke, koje treba da ojačaju poljuljanu ekonomiju, sklone korumpirane kriminalce i poprave naš međunarodni položaj. Cilj je potpuno isti: snažna i slobodna Srbija – rekao je Stefanović.

Ističući kako su Srbija i Srbi „uvek bili na pravoj strani, protiv mržnje, zla i ropstva”, on je podsetio da je naša narodna vojska zajedno sa sovjetskim saborcima imala važnu ulogu u oslobađanju od „najvećeg zla s kojim se Evropa suočila”.

– Naš narod je 20. oktobra 1944. potvrdio da pripada boljem delu sveta. Uz ogromne žrtve, borili smo se za slobodu i vrednosti naše civilizacije. Pobeda koju su tada izvojevali naši i sovjetski junaci istorijski je podvig koji moramo čuvati od zaborava. Antifašizam nije stvar trenutka u trajanju jednog naroda, već trajno opredeljenje i vrednosni sistem koji ne može da se menja. Antifašizam je razdelnica između dobra i zla, a Srbi nikad nisu grešili birajući stranu – zaključio je Stefanović.

Nazivajući Beograd gradom herojem, gradonačelnik Siniša Mali je dodao kako nijedan grad Balkana i Evrope nema tako tešku prošlost.

– Samo u prošlom veku, Beograd je četiri puta brutalno razaran, a kroz istoriju više puta rušen do temelja. Danas smo ovde da se setimo svih junaka koji su dali živote za slobodu Beograda. Nemamo pravo da ih zaboravimo: ni Karađorđeve ustanike koji su oslobađali naš Beograd od Osmanlija, ni heroje koji su ga branili 1914. i 1915. godine, kao ni hrabre vojnike koji su ga u oktobru 1944, posle 1.287 dana okupacije, oslobodili od nacista – naveo je Mali.

On je dodao da se moramo setiti i članova sovjetske delegacije koji su na jučerašnji dan 1964. poginuli u avionskoj nesreći na Avali, a putovali su na obeležavanje dve decenije od oslobođenja Beograda da bi „došli da s nama proslave slobodu”.

– Beograd je retko imao miran život u slobodi kao što je to slučaj danas. Zato je nama koji smo dobili privilegiju da upravljamo ovim gradom obaveza da to mirno doba iskoristimo da se Beograd razvija. Posle desetina godina stagnacije, ponosno mogu da kažem da je Beograd ponovo spreman da se pokrene i u narednim periodu bude najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi i ekonomska, finansijska i kulturna prestonica Balkana – istakao je Mali i dodao da pobedu nad fašizmom ne smemo da slavimo jednom godišnje, već našu slobodu treba da slavimo svaki dan.

Gradonačelnik je završio govor citiranjem dela pesme Miloša Crnjanskog „Lament nad Beogradom”, ističući kako ju je njen autor recitovao na književnom matineu 1974. u Narodnom pozorištu, na proslavi tridesetogodišnjice oslobođenja.

Svečana akademija počela je intoniranjem himne „Bože pravde”, posle čega je usledila predstava „Priča o čvrgama i nebu”. Ovaj spektakl, za koji su muzičku podršku uživo pružali članovi Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a, režirao je Dragan Bjelogrlić prema tekstu Vladimira Kecmanovića.

Spektakl se sastojao iz projekcija na tri video-bima koja su pratila priču naratora i glavnog junaka o tome kako je njegov otac bez znanja svog oca otišao u Prvi svetski rat, da bi po uzoru na njega sin branio zemlju u Drugom svetskom ratu. U toku projekcija, na bini su se smenjivale različite scenske tačke. Svečana akademija je završena izvođenjem „Vostani, Serbije”.

Publika je bila oduševljena onim što je videla, uključujući i one u čiju je čast svečanost i održana – borce iz Beogradske operacije. Tako je osamdesetsedmogodišnja Nada Gagović, pripadnica Prve proleterske brigade, koja se za vreme borbi za oslobođenje Beograda kroz gelere probijala ulicama oko Skadarlije, jednostavno ocenila spektakl kao „božanstven događaj”.

– Bila sam u svim borbama u kojima je učestvovala moja brigada, pa i u onim za oslobađanje Beograda. Imala sam tada bezmalo 16 godina. Ni tu za mene rat nije bio završen jer sam po oslobođenju prestonice provela 105 dana kao referent saniteta na Sremskom frontu – rekla je Nada Gagović.

D. Bukvić

objavljeno: 19.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Siniša Mali na akademiji povodom oslobođenja Beograda: Bitka za prestonicu se vodi tako što se ona razvija

Izvor: Blic, 19.Okt.2014

U beogradskom Centru Sava večeras je održana svečana akademija povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali gotovo svi članovi Vlade Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali...Ceremoniji je prisustvovala i izaslanik predsednika Srbije Jasmina Mitrović...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.